Hoffman o rozdělené společnosti: Hádky? Rozumnější je nechat fanatiky v jejich bublinách

13.07.2024 16:50 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Pryč je doba, kdy jsme všichni sledovali stejné zprávy a k dispozici měli stejné informace, uvádí k dnešní rozdělené společnosti Ivan Hoffman. Podle jeho názoru svou roli sehrála pluralita médií. Je třeba jít za každou cenu do střetu s člověkem s opačným názorem? Podle Hoffmana to není přínosné. „Toxické lidi se silným názorem není třeba porážet v diskusích, je lepší se jim vyhnout,“ doporučuje.

Hoffman o rozdělené společnosti: Hádky? Rozumnější je nechat fanatiky v jejich bublinách
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Ve starém, ale nadčasovém vtipu o Angličanech si postaví ztroskotavší lord na pustém ostrově dva kluby. V jednom je členem a do druhého ze zásady nechodí. Dnešní realita je takto vtipná ohledně informací. K životu nám nestačí média, která sledujeme. Potřebujeme i ta, která ze zásady ignorujeme. Člověka s názorem, který nám nekonvenuje, vnímáme jako oběť nepřátelské propagandy. Nepřipouštíme si, že by mohl mít vlastní názor a máme se na pozoru před hrozbou, že by i nám takto poškodilo mozek nějaké toxické médium.

Teoreticky je možné, že se najdou dva tolerantní diskutéři, schopní korektní výměny opačných stanovisek, a v ideálním případě se rozejdou obohaceni o postřehy z jinak myslící hlavy. Častější jsou ale případy, kdy se „dialog dvou polointeligentů rovná monologu čtvrtinteligenta“. Diskuse zpravidla nebývá cestou ke vzájemnému porozumění, ale naopak prohlubuje vzájemnou averzi. V takové společenské atmosféře je rozumné nediskutovat.

Rezignace na dialog souvisí spíše s informovaností, než se vzdělaností. Jestliže si nevytváříme názor na základě objektivních informací, ale vyhledáváme si informace, které podporují náš názor, vzdělanost se stává handicapem. Soustřeďujeme se na vyztužování své bubliny, tedy na izolaci, která nám brání registrovat měnící se realitu. Ve výhodě proti lidem se silným názorem jsou dnes lidé bez názoru. Nehrozí jim tvrdá srážka s realitou, ani se sousedem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …