I nádraží proměnili ve strašnou mučírnu, popsal Zelenskyj ruské řádění

18.09.2022 16:54

Jak se Rusové chovají na Ukrajině? Ukrajinský prezident to popsal v těch nejtemnějších barvách. Rusové prý pálí města i vesnice. Kompletně je ničí. Neponechají nic naživu. Využívají raketového teroru, masových hrobů, poprav obyvatelstva. Sahají k nejkrutějšímu mučení těch lidí, kteří jsou ještě naživu. Ale Ukrajina to podle Zelenského neponechá bez odpovědi.

I nádraží proměnili ve strašnou mučírnu, popsal Zelenskyj ruské řádění
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. A ani tentokrát nešetřil ruské agresory. Ruští okupanti se podle Zelenského na územích, kam přijdou, chovají stejně, jako se kdysi chovali nacisté. I Rusové zřizují tábory, ve kterých vraždí Ukrajince. Proto Zelenskyj mluví v projevu zveřejněném v noci ze soboty na neděli o ruských agresorech jako o rusistech, aby ještě více zdůraznil paralelu dnešních ruských agresorů na Ukrajině s nacisty.

Ukrajinský prezident prohlásil, že teď, ve druhé polovině září, několik ukrajinských měst slaví tzv. svůj den, připomínají si nějakou důležitou událost z historie města. Platí to např. o Chersonu, který je stále pod kontrolou okupantů. „Zatím,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že Cherson a další města neztratila svou ukrajinskou duši a zase ji obnoví. „Je jedno, co k tomu říkají okupanti,“ zaznělo v této souvislosti taktéž od Zelenského.

„My jsme na tato města nezapomněli ani na jediný okamžik a vrátíme je pod ukrajinskou kontrolu, stejně jako jsme vrátili celou Kyjevskou oblast, Černihivskou oblast i Sumskou oblast a teď i Charkovskou oblast. Osvobodíme i další regiony. Celou naši zemi,“ přislíbil ukrajinským občanům, ale i okupantům ukrajinský prezident. Ukrajinská vlajka se podle něj vrátí všude tam, pak patří.

„A nikde nezůstane toto zvěrstvo – rusismus, který opakuje, co dělali nacisté,“ pokračoval Zelenskyj. Rusové sice podle něj nevyrábějí stínítka na lampy z lidské kůže, jak to dělali nacisté, a neokupují téměř celou Evropu jako kdysi nacisté, ale v principu postupují stejně, když pro Ukrajince zřizují tábory, kde je vraždí.

„Kromě toho pálí města i vesnice. Kompletně je ničí. Neponechají tu nic naživu. Využívají raketového teroru, masových hrobů, poprav obyvatelstva. Sahají k nejkrutějšímu mučení těch lidí, kteří jsou ještě živí, a ukazují bezmeznou, neskrývanou nenávist, jíž ospravedlňují tuto válku, kterou sami rozpoutali,“ pravil ukrajinský prezident.

Důkazy těchto ruských zvěrstev i teď podle Zelenského nacházejí Ukrajinci, kteří pokračují v odkrývání masového hrobu v Izjumu v Charkovské oblasti.

„Byly nalezeny nové důkazy o mučení lidí, kteří zde byli pohřbeni. V osvobozených oblastech Charkovské oblasti – v různých městech a obcích – bylo nalezeno již více než deset mučíren. Když okupanti utíkali, opustili i mučicí zařízení. Dokonce i na obyčejném nádraží v Kozačské Lopani byla nalezena mučírna a nástroje pro mučení elektrickým proudem. Vždyť je to jen železniční stanice! Mučení bylo na okupovaném území rozšířenou praxí. To dělali nacisté. Tohle dělali rusisté. A budou se zodpovídat stejným způsobem – jak na bojišti, tak v soudních síních. Identifikujeme všechny, kdo mučili, kdo ponižovali, kdo toto zvěrstvo přinesli z Ruska sem, do naší ukrajinské země,“ přislíbil ukrajinský prezident.

Pokud jde o situaci na frontě, tam se podle Zelenského nic nemění. Ukrajinská armáda spolu s tajnými službami a dalšími bezpečnostními složkami státu pokračuje krok za krokem v osvobozování ukrajinského území. Jedním dechem však dodal, že všechno chce svůj čas. Ukrajina musí podle prezidenta posílit jak obranu, tak útočné síly.

Řada Rusů však už podle Zelenského pochopila, že proti Ukrajincům nemají šanci, a vzdávají se ukrajinským ozbrojeným silám. Podle ukrajinského prezidenta se tito vojáci mohu spolehnout na to, že s nimi bude ukrajinská strana zacházet v souladu s mezinárodními konvencemi.

„Ruské okupanty budeme bít s ještě větší silou, než jsme je bili dosud,“ přislíbil Zelenskyj všem ruským vojákům, kteří se nevzdají. V této souvislosti poděkoval všem ukrajinským silám, které dnes na ruské agresory tlačí opravdu tvrdě. Stejně tak je prý vděčný úplně všem lidem, kteří pomáhají ukrajinským vojenským a bezpečnostním silám.

Kromě toho poděkoval spojencům Ukrajiny, kteří napomáhají tomu, aby Ukrajina získala další a další důkazy o ruských zločinech, za které se budou okupanti zodpovídat, a v neposlední řadě poděkoval lidem, kteří usilují o to, aby se do osvobozených oblastí znovu vrátil život. Dodávají do oblasti potraviny i léky, rozdávají důchody, obnovují dodávky energií a tak podobně.

„Přijde čas, kdy znovu obnovíme naprosto všechno, co okupanti zničili,“ konstatoval Zelenskyj. Platí to podle něj pro Cherson, ale i pro Doněck, Luhansk i Mariupol. „A samozřejmě pro Krym,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

„Ukrajina zvítězí. Sláva Ukrajině,“ uzavřel Zelenskyj svůj projev stejně jako v předchozích více než dvou stech dnech, kdy se jeho země brání ruským agresorům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…