Íránci po tragické smrti Raísího volí nového prezidenta

05.07.2024 13:13 | Zprávy

Volby tady, volby tam, volby, kam se podívám. To by si dnes mohl říct takřka každý, kdo se rozhlédne po světě. Francie má za sebou první kolo parlamentních voleb, ve Velké Británii došlo ve čtvrtek 4. října k velkému pohybu politického kormidla, kdy po 14 letech vlády konzervativců drtivě vyhráli volby levicoví labouristé. Ve Spojených státech jsou prezidentské volby každou hodinu blíž a blíž. A vedle toho se prezident volí i v Íránu, a to jsou volby, které také mohou být důležité.

Íránci po tragické smrti Raísího volí nového prezidenta
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Při nedávném leteckém neštěstí zemřel íránský prezident Ebráhím Raísí. Cestoval helikoptérou, která se zřítila. Íránci si tak volí novou hlavu státu. I v teokratickém Íránu může jít o důležité volby. Nikoli z hlediska demokratického výběru kandidátů, o té v Íránu nelze mluvit a nemalá část Íránců je ve vztahu k volbám také velmi apatická, ale příští prezident může být vnímán také jako nástupce nejvyššího duchovního vůdce země Sajjida Alího Chameneího.

„V Íránu se v pátek otevřely volební místnosti pro druhé kolo prezidentských voleb, které otestuje popularitu duchovních vládců uprostřed apatie voličů v době regionálního napětí a sporu se Západem ohledně jaderného programu Teheránu,“ napsala k volbám agentura Reuters.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

97%
1%
hlasovalo: 15546 lidí
K prvnímu kolu voleb nedorazilo na 60 procent voličů.

Chameneí podle Reuters ve středu přiznal „nižší než očekávanou účast“ v dřívějších volbách, ale řekl, že „je nesprávné předpokládat, že ti, kteří se zdrželi v prvním kole, jsou proti islámské vládě“.

Jenže voleb v roce 2021, které vynesly k moci Raísího, se zúčastnilo pouze 48 % voličů a v březnových parlamentních volbách byla účast 41 % voličů.

Od příštího prezidenta se neočekává žádný zásadní posun v politice ohledně íránského jaderného programu nebo změny v podpoře skupin milicí na celém Blízkém východě, ale řídí vládu každý den a může ovlivnit tón íránské zahraniční a domácí politiky.

Ve druhém kole proti sobě stojí Saeed Džalílí a Masoud Pezeshkian.

Server katarské televize Al-Džazíra připomněl, že Džalílí je mezinárodně známý především svou rolí při vyřizování íránského jaderné dohody v letech 2007 až 2012, kdy byl hlavním jaderným kritikem jaderné dohody své země se Západem. V současnosti působí jako jeden z přímých zástupců nejvyššího vůdce Alího Chameneího v Nejvyšší radě národní bezpečnosti (SNSC) a již dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidenta. Je považován za tvrdého odpůrce Západu

Naproti tomu kardiochirurg Pezeshkian je poslancem od roku 2008. V letech 2016 až 2020 byl místopředsedou parlamentu. Kromě toho většina jeho vládních funkcí souvisela se zdravotnictvím – byl ministrem zdravotnictví a byl dlouholetým členem zdravotní komise íránského parlamentu. Z této dvojice je považován za liberálnějšího kandidáta.

„Říká, že bude pracovat na obnovení jaderné dohody z roku 2015, a také vyjádřil svůj nesouhlas s tím, jak se stát vypořádal s protesty, včetně celonárodních protestů, které otřásly Íránem po smrti mladé ženy Mahsy Aminiové v policejní vazbě v 2022,“ uvedla televize Al-Džazíra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proroctví se naplnilo. Francie je mrtvá.“ Temné zvěsti hned po volbách

9:40 „Proroctví se naplnilo. Francie je mrtvá.“ Temné zvěsti hned po volbách

Vítězná levicová koalice, vedená Jean-Luc Mélenchonem a tvořená Nepoddajnou Francií, Socialistickou …