Kalouskova omluva za Pekarovou: Je mi trapně a stydno

11.05.2024 20:09 | Monitoring

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová naznačila ve stínu nepodařené výměny na postu ministra pro vědu, výzkum a inovace, že by měl z vlády odejít i ministr školství Mikuláš Bek. Na to konto se ozval zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek a hluboce se ministrovi omluvil. „Je mi trapně a stydno ze situace, kdy vlastní chyby komunikujeme tak, že se snažíme očerňovat ostatní,“ napsal Kalousek.

Kalouskova omluva za Pekarovou: Je mi trapně a stydno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Po odchodu Heleny Langšádlové z postu ministryně pro vědu, výzkum a inovace, a po nepovedeném navržení jejího nástupce, který se před jmenováním nominace vzdal pro skandál s vědeckou publikační činností, se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dopustila dalšího přešlapu. V rozhovoru pro Novinky naznačila, že výměnou ministryně Langšádlové chtělo TOP 09 nabídnout cestu i pro hnutí STAN a jeho ministra školství Mikuláše Beka. V TOP 09 chtěli jít příkladem v odstraňování slabších kusů ve vládních kruzích.

„Dlouhodobě se netajím tím, že voliči od nás čekají lepší výkon v oblasti školství. Vláda v tomto ohledu vzbudila spoustu nadějí, a i současný ministr Mikuláš Bek při svém nástupu mluvil takřka o revolučních krocích. Ale po roce vidíme, že nic ani nepřipravuje,“ řekla v rozhovoru Pekarová Adamová. A že lidé vládu nevnímají pozitivně a výměnou ministrů vláda ukáže, že negativní pohled občanů bere vážně. „Nechci odhalovat tyto debaty v médiích, ale myslím, že když není vláda vnímána lidmi pozitivně, tak toto je cesta k tomu, říci, že to bereme vážně,“ odhalila Pekarová své smýšlení o roli politiky ve společnosti.

Na nepřímou výzvu k výměně ministra školství Beka reagoval na platformě X zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pane ministře Mikuláši Beku, byť nenesu žádnou vinu, kus odpovědnosti stále ještě cítím. Proto mi, prosím, dovolte, abych se Vám omluvil. Je mi trapně a stydno ze situace, kdy vlastní chyby komunikujeme tak, že se snažíme očerňovat ostatní,“ pohřbil už definitivně Kalousek své angažmá v TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

Vyjádření Pekarové na úrovní koaliční jaderné zbraně komentoval i zmíněný ministr školství. „Koalice má pro řešení názorových rozdílů zavedené mechanismy; mediální útoky na koaliční partnery mezi ně nepatří,“ okomentoval stoicky Mikuláš Bek pro Blesk.

Podle Pekarové Adamové je potřeba se v koalici domlouvat. Jinak by pro Českou republiku hrozil slovenský scénář. „My se umíme dohodnout a dohoda je velmi cenná. Když vidím, jak se vyvíjí slovenská politika a jak tamní demokratické strany svou neschopností se spojovat vydláždily cestu k moci Robertu Ficovi, tak říkám, že se nechci něčeho podobného dožít i u nás,“ řekla Novinkám v rozhovoru, kde zároveň napadla ministra za STAN.

Dotkla se i tématu Andrej Babiš a jeho snahy vyhrát další volby. „Nedělám si iluze o tom, že Andrej Babiš cítí, že je to jedna z posledních šancí se chopit moci, a že se jí chopí stejně razantně jako Fico na Slovensku a Orbán v Maďarsku,“ řekla Pekarová Adamová Novinkám.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proboha, Petře.“ Nižší dluh? Fiala zle dopálil Kalouska. Čísla nesedí ani ekonomům

20:12 „Proboha, Petře.“ Nižší dluh? Fiala zle dopálil Kalouska. Čísla nesedí ani ekonomům

Výsledky hospodaření státu v prvním pololetí chválí ministr financí i premiér, jenž dokonce prohlási…