Kašli na Harrisovou, řeš program, Donalde. Trumpovi přátelé nervózní

19.08.2024 12:10 | Monitoring

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump čelí pochybnostem svých spojenců. Vadí jim, že se neumí vymanit z osobních útoků proti své protikandidátce Kamale Harrisové. Že útočí proti její osobě, nevybírá si z její kampaně témata, která by mohl podrobit drtivé kritice, a tím získat voliče na svou stranu. Trumpův dlouholetý přítel, kasinový magnát Steve Wynn, nabídl Trumpovi radu: „Zaměř se na problémy a nemůžeme prohrát.“ Jenže Trump jeho rady zatím ignoruje.

Kašli na Harrisovou, řeš program, Donalde. Trumpovi přátelé nervózní
Foto: X/Jay Cutler
Popisek: Donald Trump po pokusu o atentát

Když byl Donald Trump konfrontován s tím, že by měl osobní útoky vůči Kamale Harrisové omezit a zaměřit se na konkrétní témata její kampaně a ty podrobit kritice, odporoval. „Myslím, že mám právo na osobní útoky. Nemám k ní moc osobního respektu. Nemám moc respektu k její inteligenci,“ řekl před svým golfovým klubem v New Jersey minulý týden a zopakoval již mnohokrát řečené tvrzení, že demokraté ho politicky pronásledovali. „Nevěřím, že Harrisová miluje naši zemi.“ Když pak Trump mluvil o stylu své kampaně, řekl: „Musím to udělat po svém.“

„Trump to vždy dělal po svém: velký, hlasitý, bez laku, bojovný. Je nejlepším aktivem jeho kampaně – a jejím nejhorším nepřítelem. Tento paradox se naplno projevuje, když si Harrisová nadále užívá žhavou vlnu mířící do Národního shromáždění demokratů,“ komentuje Trumpovu strategii Alex Leary, novinář deníku Wall Street Journal a dodává, „že Trumpovi hrozí, že promarní svou příležitost k návratu.“

Trumpovu výhodu v průzkumech největších letošních problémů voličů je jednoznačně ekonomika a imigrace. Ovšem právě tato témata, kde je Trump tradičně pevný v kolenou, republikánský kandidát podřazuje pod osobní útoky vůči kandidátce Demokratické strany. „Trumpova kampaň je přesvědčena, že může Harrisovou definovat jako příliš liberální a získat dostatek voličů v klíčových státech,“ myslí si Leary.

Bývalý prezident Trump jako kdyby uvízl v roce 2020 u prohraných voleb, kdy místo v Bílém domě po výhře přebral Joe Biden. Trump totiž nadále nesmlouvavě tvrdí, že volby v roce 2020 byly zmanipulované a že je vyhrál. Což mu ve výsledku může hlasy ubrat, protože voliči chtějí hledět kupředu, ne se nimrat v bolístkách minulosti. Navíc soudy opakovaně tvrzení o zmanipulovaných volbách roku 2020 vyvrátily a téma se tak usídlilo spíše ve spikleneckých kruzích, než uprostřed vážné společenské debaty. A to může Trumpovi uškodit při získání druhého mandátu v Bílém domě.

Navíc rezonují Trumpova slova zpochybňující rasovou identitu Kamaly Harrisové a obvinění, že dav příznivců na předvolebním mítinku Kamaly Harrisové byl digitálně upravený, aby opticky zvýšil počet jejích příznivců.

„Někteří Trumpovi spolupracovníci tvrdí, že se zdá být Harrisovou doslova posedlý,“ napsal Leary pro Wall Street Journey a dodal, že kvůli tomu republikánský kandidát na prezidenta zapomíná nabízet Američanům témata a řešení, která by mu mohla zajistit většinu voličských hlasů pro listopadové volby, a tedy druhý mandát v Bílém domě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Potká se senátor, stavař a sportovní funkcionář. Příběh z krušnohorského letoviska

19:35 Potká se senátor, stavař a sportovní funkcionář. Příběh z krušnohorského letoviska

Jeden byl místopředsedou Senátu a dlouholetým špičkovým funkcionářem hnutí STAN, než si letos postav…