Když můžou z ciziny volit, budou z ní platit ČT? Kolem poplatků samé otázky

26.06.2024 22:22 | Monitoring

Vláda dnes schválila zvýšení koncesionářských poplatků. Veřejnost se proti tomu na sociálních sítích bouří. Hovoří doslova o „televizní dani“. Novelu nyní dostane k posouzení Poslanecká sněmovna, počítá také s rozšířením okruhu poplatníků. Nově platit by měly i domácnosti bez televizního přijímače či rádia, jejichž obyvatelé používají chytrý telefon nebo mají internetové připojení.

Když můžou z ciziny volit, budou z ní platit ČT? Kolem poplatků samé otázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Auto České televize, ilustrační foto

Vláda schválila velkou mediální novelu, ve které navrhuje zvýšit televizní poplatek ze 135 Kč na 150 Kč a rozhlasový poplatek ze 45 Kč na 55 Kč měsíčně. Budou je platit také všechny firmy nad 25 zaměstnanců bez ohledu na to, zda mají nějaký přijímač, informoval novinář Filip Rožánek. Vláda uvedla, že je i pro širší okruh poplatníků.

Novela také zavádí automatické zvyšování poplatků o 6 %, jestliže kumulovaná míra inflace překročí 6 %. Česká televize bude mít omezený sponzoring a část výnosů ze sponzoringu bude muset posílat do Státního fondu kultury, přiblížil novinář.

Novelizace zavádí systém memorand mezi médii veřejné služby a Ministerstvem kultury, která budou po dobu pěti let definovat jejich roli a podobu veřejnoprávní služby. První memoranda budou předložena generálními řediteli veřejnoprávních médií do šesti měsíců od účinnosti zákona.

Předkladatel návrhu, ministr kultury Martin Baxa (ODS), dodal, že vládou schválená novela audiovizuálního zákona také zjednodušuje a činí flexibilnějším systém filmových pobídek. „Za poslední léta se audiovize proměnila a na změnu bylo třeba reagovat. Naše vláda si dala cíl vytvořit moderní systém, který audiovizi zajistí finanční prostředky a předvídatelnou budoucnost. Klíčové změny jsou: transformace Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize, rozšíření dotační podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu, vyčlenění samostatného pilíře pro animaci a gaming a vylepšení mechanismu filmových pobídek,“ přiblížil ministr na sociální síti X.

Z koncesionářských poplatků udělá vláda televizní daň, kterou jsou povinni platit všichni, zaznívá kritika na sociální síti X. „Já už jsem se, myslím, ptal, ale pro jistotu ještě jednou, zbláznil jste se, Martine Baxo?“ píše Jiří Škrampal.

Lidi také zajímalo, zda se změny budou týkat i Čechů žijících v cizině. „A budou platit i ti Češi v cizině? Když mohou volit, můžou i platit, když mají internet a mobil,“ objevila se narážka na to, že prošla korespondenční volba pro Čechy.

„Nemůžu se dočkat, až lidé z komentářů zjistí, co je zač OSA. Na druhou stranu, když už z každého datového média platím Ochrannému svazu autorů, tak si vlastně pirátění předplácím, ne?“ uvedl další uživatel platormy X.

Pokud Martin Baxa a Česká televize neprokážou, že na ČT koukám na internetu, nemá právo po mně chtít peníze na StarDance a olympiádu, dodal Štěpán Ryšavý z iniciativy Programy do voleb. Generální ředitel České televize Jan Souček v DVTV poukazoval, že StarDance stojí desítky milionů, a pokud by se poplatky nezvýšily, nastal by „armagedon“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda podpořila lichvářské praktiky nečeské televize, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 27.06.2024 5:09:43
Občany většinově nenáviděná neobjektivní nečeská televize je v podstatě jen hlásná trouba amerického imperialismu . O válce na Ukrajině informuje ČT neobjektivně ve stylu že za všechno mohou jen Rusové a nikdo jiný, ač i mnoho významných Američanů připouští že hlavní důvod invaze Ruska na Ukrajinu byla rozpínavost NATO a nekončící bezpečnostní provokace . Do nebe volající drzost a provokací bylo taky navýšení už tak nemravně vysokého platu ředitele Součka o 40% .Přes čtvrt milionu měsíčně plus roční bonus ve výši 10 měsíčních platů z peněz vydřených i z těch nejchudších občanů. ! Co se týká platby i za chytré telefony tak bych chtěl vidět toho idiota který by si vyčerpával kredit čuměním na otázky Václava Moravce. Za Internet si každý občan platí svému poskytovateli a měl by mít savobodnou volbu ho požádat aby mu zablokoval přístup na ČT aby nemusel platit lichvářský poplatek v podstatě výpalné za službu o kterou nestojí . Česká parazitní televize už dávno není nenahraditelná je spousta televizí které o všem doma i ve světě ihned informují a měla by tak být zprivatizována a nemravné poplatky zrušeny .

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Špatná diagnóza. Ale pořád se na ní trvá. Proto Západ upadá

17:00 Ivan Hoffman: Špatná diagnóza. Ale pořád se na ní trvá. Proto Západ upadá

POHLED IVANA HOFFMANA Když je diagnóza špatná, může být terapie smrtící, varuje publicista Ivan Hoff…