Klaus opět zamlčel svou vinu, píší LN

06.12.2013 8:14 | Zprávy

Václav Klaus měl pravdu v tom, že v polistopadovém vývoji nastal zlom. Ale opomíjí svoji roli, na tom se nic nemění, píše ve svém komentáři pro Lidové noviny redaktor Petr Pešek. Věnuje se v něm mimo jiné neúspěchu tradičních stran a proměně politického prostředí v České republice.

Klaus opět zamlčel svou vinu, píší LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Redaktor Lidových novin Petr Pešek ve svém komentáři reaguje na slova exprezidenta Václava Klause, který ve středečním rozhovoru pro Českou televizi popsal některé z údajných změn. Konstatoval, že polistopadový režim skončil a "havlistická teorie nepolitické politiky" zvítězila, což demonstroval na několika příkladech. Například nástupu nových politických hnutí a nastolení "kvazipolitických" témat, jako je korupce.

Redaktor deníku se zamýšlí nad tím, zda skutečně došlo k negování polistopadového vývoje. Zůstává nejprve u politických stran. Václav Klaus vidí důsledek, nikoliv příčinu současného stavu v tom, jak v minulých volbách tradiční strany (kromě komunistů) propadly.

Klaus přitom tvrdí, že nechce aktivně vystupovat, Pešek se ale pak ptá, jak jinak chápat jeho torpédování již tak se potápějící ODS. Nebo čím jiným než aktivním vystupováním byla otevřená podpora volebního bloku Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, který redaktor označuje za "ideologický a personální slepenec".

Korupce jako politické téma zavání populismem

Dále se novinář ve svém komentáři věnuje Klausem uvedeným kvazitématům. Dává exprezidentu za pravdu, že udělat z boje proti korupci opěrný bod politické existence, je poněkud plytké a zavání to populismem. Nicméně je podle Peška pravda, že Klaus byl v polistopadovém vývoji jednou z politických dominant a vytvářel prý přinejmenším dojem, že právní rámec ekonomiky je něčím relativním.

Co se týká "nepolitické politiky", živnou půdou nových politických uskupení bývají témata léta tabuizovaná, vytlačovaná ze společenské debaty. Tady se podle Peška projevila potřeba obyvatel ventilovat celkovou naštvanost. Už i příchod Miloše Zemana na Hrad byl prý signálem, že ve společnosti něco vře, a zároveň důkazem, že zavedeným politickým stranám dochází dech.

Zavedené strany podle Peška ztratily svou schopnost artikulace zájmů - tedy schopnost oslovit voliče pojmenováváním konkrétních problémů. "Optiku, jakou Václav Klaus hodnotí minulost i současnost, ukázalo i jeho nazírání na další projev změny politických poměrů. A tedy respekt, či spíše nerespekt hlavy státu vůči Ústavě jakožto základnímu zákonu," píše redaktor.

Klaus svůj podíl nevidí

Je prý těžké říct, které změny jsou dočasné či dlouhodobé, stejně tak nelze vyloučit, že v některých případech jde spíše o návrat k normálu. "Jedno se ale každopádně nemění: Smysl Václava Klause pro sebereflexi, který ostatně sám shrnul do věty: 'Svůj podíl nevidím," uzavírá Petr Pešek pro Lidové noviny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

19:15 Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

Poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová začala na sociálních sítích vyhrožovat lídrovi SPOLU Janu Sko…