Kmentův výklad: Babiš agent byl, Ficovo ministerstvo ho přikrylo

22.10.2024 17:27 | Monitoring

„Jestli si tohle dovolíte napsat, tak nemáte být premiérem už ani minutu…“ – na českého premiéra Petra Fialu se na sociální síti snesla vlna kritiky pod jeho komentářem k situaci týkající se rozhodnutí slovenského ministerstva vnitra o Andreji Babišovi a jeho údajné spolupráce s StB. Novinář Jaroslav Kmenta pak na X upozornil, že ve věci nerozhodl nezávislý soud a poukázal na politický kontext rozhodnutí, kdy u vlády stojí „Babišův přítel Robert Fico“. Babišovu evidenci jako agenta StB označil za nesporný fakt.

Kmentův výklad: Babiš agent byl, Ficovo ministerstvo ho přikrylo
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Andrej Babiš

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent někdejší československé tajné policie StB a vědomě s ní nespolupracoval. Ministerstvo uzavřelo smír ve sporu o ochranu osobnosti, který se týkal této neoprávněné evidence. Babiš prohlásil, že měl jistotu v úspěchu sporu.

Ministerstvo zdůvodnilo uzavření smíru dvěma právními analýzami a varováním před vysokým rizikem prohry ve sporu, což by mohlo vést k jeho požadavkům na finanční náhradu škody. Tento krok byl podle ministerstva v souladu s cílem chránit veřejné finance Slovenska a zabránit zbytečnému plýtvání.

Babiš se zavázal, že nebude uplatňovat žádné nároky na náhradu škody vůči Slovensku a stáhne své stížnosti podané u Evropského soudu pro lidská práva.

Podnikatel a zakladatel portálu Hlídač státu Michal Bláha upozornil, že podmínky Babišova „smíru“ se Slovenskem, ani „výše platby“ nebyly zveřejněny.

„Čtu to dobře, že právní stát ustupuje politickému kamarádství?“ ujišťoval se na X místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), že dobře chápe situaci.

Český premiér Fiala označil včerejší oznámení o Babišově dohodě se slovenskými politiky ohledně jeho evidence u StB za „naprosto neuvěřitelnou politickou dohodu“. Fiala vyjádřil přesvědčení, že rozsudek nezávislého soudu byl nahrazen „obyčejným handlem“, a zdůraznil, že Babiš nabízí české společnosti perspektivu, která je podle něj problematická.

Svým vyjádřením však Fiala mnohé uživatele sociální sítě X rozhořčil. „A co jste proti tomu jako vláda udělali? Napsali pár tweetů?“ nechápal rozhořčení premiéra Fialy jeden z uživatelů X.

„Jestli si tohle dovolíte napsat, tak nemáte být premiérem už ani minutu,“ vzkázal Fialovi další.

Uživatel Jaroslav Ptáček zas upozornil na to, že soud již několikrát vynesl v této věci rozhodl, že je Andrej Babiš ve svazcích StB evidován neoprávněně: „Soud 4x vynesl rozsudek, že nespolupracoval, tak o čem to sakra žvatláte?“

S Fialou naopak souhlasil zastupitel Prahy-Čakovice Michal Veselý (ODS). „STBureš je soudem uznaný lhář, jednou lhář, navždy lhář,“ dodal k premiérově příspěvku.

Novinář Jaroslav Kmenta na X věnoval Babišovi obsáhlý příspěvek – takzvaný „KMENTÁŘ“, kde lidem vysvětloval, jak se věc doopravdy má. Ve své analýze situaci kolem Andreje Babiše a jeho evidence u StB shrnul několik klíčových bodů.

Za prvé, zdůraznil, že o Babišově údajné nespolupráci s StB nerozhodl nezávislý soud, což zpochybňuje závěry slovenského ministerstva vnitra. Dále uvedl, že spor vyřešilo právě Ministerstvo vnitra Slovenské republiky, které „ už se s Babišem nechtělo dále soudit“.

Kmenta také poukázal na politický kontext této situace, kdy je u vlády „Babišův přítel souputník Robert Fico“, což vyvolává otázky o možném politickém pozadí rozhodnutí. Dalším důležitým bodem je podle novináře fakt, že Babiš byl evidován StB jako agent pod krycím jménem Bureš, což dle jeho názoru není sporné.

„Za páté. Je spor jen o výklad toho, zda práskal vědomě, nebo jestli to celé vnímat tak, že byl tehdy, když se Babiš s důstojníky StB prokazatelně scházel, nesvéprávný a netušil, co svou spoluprací vlastně dělá,“ napsal Kmenta. Závěrem konstatoval, že Andrej Babiš byl evidován jako agent StB, ale „Ficovo ministerstvo mu teď politicky pomohlo a přikrylo ho“.

Časopis Reflex dokonce k rozhodnutí Slovenského ministerstva vytvořil koláž, v níž si dělal srandu z Babišova rozhovoru v Show Jana Krause, kde hovořil o „ekonomické StB“, která není tou „hnusnou StB“, ale hájila Československé ekonomické zájmy.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 46 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo a to platí i pro tebe!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse118milda53 , 22.10.2024 17:56:28

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zlo jménem Jourová. Ševčík připomíná, jak ho kvůli ní odvolávali

18:17 Zlo jménem Jourová. Ševčík připomíná, jak ho kvůli ní odvolávali

Ekonom Miroslav Ševčík souhlasí se slovy miliardáře a majitele sítě X Elona Muska, že končící euroko…