Kocmanová, Špoták? Kdo to je? Komentátor rozebral, kdo z Pirátů má na první ligu

27.09.2024 8:39 | Monitoring

Pirátská strana zažívá turbulentní časy. Jednou z velkých otázek je, kdo nahradí odcházejícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše v čele strany. Piráti měli pouze dvě velká jména, Ivana Bartoše a Jakuba Michálka, řekl v CNN Prima News komentátor MF Dnes Petr Kolář. Ostatní členy označil za „čaroděje druhé až třetí kategorie“.

Kocmanová, Špoták? Kdo to je? Komentátor rozebral, kdo z Pirátů má na první ligu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Piráti na tiskové konferenci po odvolání Ivana Bartoše

Poté, co Ivan Bartoš v reakci na špatný výsledek v krajských volbách rezignoval na post šéfa Pirátů, zasadil mu premiér Petr Fiala (ODS) další ránu – oznámil, že prezidentovi navrhne odvolání Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Odejít by měl ke 30. září. Jako důvod premiér uvedl jeho neschopnost zvládnout digitalizaci stavebního řízení. Fiala podotkl, že odchod Bartoše neznamená konec koaliční smlouvy s Piráty. Ti ale o setrvání ve vládě budou hlasovat do pondělní osmé hodiny večer.

O tom, kdo převezme kormidlo Pirátů po Bartošovi, spekuloval v CNN Prima News komentátor Petr Kolář, podle nějž už je v podstatě jedno, kdo se stane příštím předsedou této strany. „Podle mě je úplně fuk, koho si Piráti zvolí za svého příštího předsedu. Prvoligoví politici mezi nimi jsou jen dva, Bartoš a šéf poslanců Michálek, ti ostatní jsou čarodějové druhé až třetí kategorie,“ poznamenal, a že někteří nedosahují ani na tu třetí kategorii.

Za šťastné tak nepovažuje možné zvolení poslankyně Kláry Kocmanové šéfkou Pirátů. „Nechci se nikoho dotknout, ale vezměte si, že budete mít předsedkyni Kocmanovou, to bude fakt super, to se všichni posadí na zadek. Voliči si utrhnou nohy, aby běželi k volebním urnám,“ podotkl Kolář s notnou dávkou ironie.

Klára Kocmanová vystudovala Církevní gymnázium v Kutné Hoře. Dříve pracovala na Krajském úřadě Středočeského kraje jako referentka, poté jako provozní pražské čokoládovny. V rámci Pirátské strany působila nejprve jako koordinátorka středočeských Pirátů, podílela se na kampani senátorky Adély Šípové a poté pracovala jako její asistentka. Ve parlamentních volbách 2021 kandidovala jako členka Pirátů na 2. místě kandidátky koalice Pirátů a STAN ve Středočeském kraji a byla zvolena poslankyní.

Je místopředsedkyní Výboru pro životní prostředí, členkou Výboru pro sociální politiku a členkou Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. V Poslanecké sněmovně se zaměřuje na problematiku lidských práv, sexualizovaného násilí, ochranu životního prostředí a klimatu a ochranu zvířat.

Kriticky se Kolář dívá i na další skloňované jméno na post šéfa Pirátů, na současného plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka. „Sice byl poslední čtyři roky hejtmanem, ale v podstatě ho za hranicemi Plzně nikdo nezná a nejsem si zcela jistý, že ho znají i všichni v Plzni,“ dodal komentátor.

Rudolf Špoták vystudoval Gymnázium J. Š. Baara. Během studia střední školy opakoval ročník. V letech 2004 až 2007 studoval podnikovou ekonomiku a management na Západočeské univerzitě v Plzni, ale studia nedokončil. Živil se jako personalista a specialista lidských zdrojů.

V komunálních volbách 2006 kandidoval jako nezávislý za uskupení Sdružení pro město Domažlice do Zastupitelstva města Domažlice, ale neuspěl. Znovu pak kandidoval až ve volbách 2018 jako nestraník za Piráty, ale opět neuspěl. Tentokrát však skončil jako první náhradník. Když tedy v březnu 2019 rezignoval na svůj mandát jeho stranický kolega Roman Kalous, stal se novým zastupitelem města.

V krajských volbách 2020 byl zvolen zastupitelem Plzeňského kraje, a to z pozice lídra kandidátky Pirátů. V listopadu 2020 se stal navíc náměstkem hejtmanky pro sociální oblast. A od února 2022 hejtmanem Plzeňského kraje.

V červnu 2023 v rozhovoru pro deník Právo řekl, že nesouhlasí s vládním angažmá Pirátské strany. Označil ji jako páté kolo u vozu ve vládě Petra Fialy. 

Počátkem listopadu 2023 oznámil, že hodlá kandidovat na předsedu Pirátů, protože chce, aby se strana víc sjednotila a aby upřela síly spíše na nadcházející volební rok než na vnitrostranické boje. V polovině prosince oznámil, že kandidovat nebude, protože mezi členskou základnou nezískal žádnou podporu. V lednu 2024 byl zvolen lídrem Pirátů v krajských volbách.

Podle Petra Koláře Piráti neměli jinou volbu, než po odvolání Bartoše z postu ministra odejít z vlády. „Je to jednoduchá matematika, když končí předseda jedné z koaličních stran. Pokud to není úplná banda bláznů, což tedy u Pirátů není úplně jasné, ale až takoví blázni, aby zůstali ve vládě, nejsou,“ doplnil.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Rezignace

Proč jste tak najednou změnil názor a rezignoval na funkci předsedy? A máte typ na vašeho nástupce? Za mě nikdo jako vy ve straně není a už vůbec ne nikdo, kdo by stranu dokázal dovést k lepšímu výsledku.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …