Kompletně pod vodou. Tady má stát gigafactory? Politička nechápe

15.09.2024 12:12 | Monitoring

Projekt gigafactory u Dolní Lutyně, který má přinést významné investice a nové pracovní příležitosti, čelí aktuálně značným problémům. Území plánovaného projektu je momentálně pod vodou, upozornila Zuzana Klusová (Piráti). Srážky v regionu zaplavily ulice Karviné, Havířova a dalších měst.

Kompletně pod vodou. Tady má stát gigafactory? Politička nechápe
Foto: pirati.cz
Popisek: Zuzana Klusová

Projekt gigafactory v Karviné by dle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely regionu i České republice přinesl významné okamžité investice, ale také rozvoj navazujících dodavatelských řetězců ve velmi moderním odvětví s vysokou přidanou hodnotou a také rozvoj technického vzdělávání v moderním oboru budoucnosti.

Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že projekt strategického podnikatelského parku u Dolní Lutyně by mohl mít významný ekonomický dopad na Moravskoslezský kraj. Podle jeho slov by investice mohla dosáhnout až 200 miliard korun a vytvořit až 7 tisíc nových pracovních míst

Strategický podnikatelský park by měl využívat nejmodernější technologie pro minimalizaci dopadu na životní prostředí, projekt zároveň zahrnuje i plány na využití obnovitelných zdrojů energie a snižování emisí.

Lidé z Dolní Lutyně s výstavbou gigafactory nesouhlasí, během referenda se vyslovili proti plánovanému projektovému záměru. Proti gigafactory dlouhodobě vystupuje i Zuzana Klusová, která v červnu kandidovala do Evropského parlamentu za Pirátskou stranu. Na svém účtu platformy X upozornila na skutečnost, že plánované území gigafactory je aktuálně beztak pod vodou.

„Zde má stát gigafactory! V povodňové zóně. Vítejte ve Věřňovicích právě teď,“ hlásila Klusová.

 

 

O tom, že je místo zaplavené, informoval i starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. „Nebyl jsem tam, ale viděl jsem fotky. Naštěstí tam je voda jen na polích, nikoho neohrožuje. Větší neplechu nám dělá Lutynka, místní potok, u něhož se protrhla hráz,“ uvedl pro server Novinky.cz.

Srážky komplikují situaci na Karvinsku už od soboty ráno. Zaplavené jsou ulice Karviné, Havířova i dalších měst. Došlo už i k evakuaci obyvatel. Srážky se aktuálně koncentrují výhradně nad územím České republiky. Stav nebezpečí už vyhlásily dva kraje, Moravskoslezský a Olomoucký.

Počasí v následujících dnech bude nadále ovlivněno tlakovou níží Boris, která se nachází nad střední a jihovýchodní Evropou. I v neděli se očekává převážně zatažené počasí s deštěm. Podle meteorologů na většině území, kromě západu Čech, napadne 10 až 50 mm srážek. V Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách se lokálně očekává až 100 mm srážek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

17:42 Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nev…