LEX atentát? Předseda Svobodných varuje před omezováním svobod

02.07.2024 15:53 | Monitoring

Slovenský parlament nedávno schválil kontroverzní zákon, známý jako "LEX atentát," který přináší drastická omezení shromažďovacího práva a další opatření, jež mají zlepšit bezpečnost politiků. Tento krok vyvolal různé reakce nejen na Slovensku, ale i mezi českými politiky.

LEX atentát? Předseda Svobodných varuje před omezováním svobod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Jedním z prvních českých politiků, který se k této záležitosti vyjádřil, byl předseda Svobodných Libor Vondráček. Ve svém prohlášení zdůraznil dlouhodobou snahu jeho strany chránit všechny projevy svobody a varoval před nebezpečím, které může plynout z unáhlených legislativních kroků po tragických událostech.

"Po hrozném atentátu na slovenského premiéra, který jsme jako jedni z prvních odsoudili, jsme varovali, aby se další obětí atentátu nestala práva nevinných občanů," uvedl Vondráček. "Varovali jsme před tím, aby se pod emocemi a v reakci na atentát nebudoval policejní stát, který bude plošně omezovat právo legálně držet zbraň či jiná práva."

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 8387 lidí
Podle Vondráčka sice na Slovensku zatím nedošlo k plošnému omezování práva legálně držet zbraň, přijetí zákona "LEX atentát" je však velkým varováním i pro Českou republiku. "Nedopusťme u nás, abychom kvůli jednomu šílenci, který si vždy, i nelegálně najde cestu, jak páchat zlo, omezovali právo shromažďovací nebo jiná práva všech bezúhonných občanů," apeloval předseda Svobodných.

Slovenský zákon, který reaguje na květnový atentát na premiéra Roberta Fica, zahrnuje například rozšíření důvodů k zákazu shromáždění v blízkosti významných budov a bydlišť politiků, zvýšení pokut za přestupky proti shromažďovacímu právu a rozšíření státní ochranky na předsedy parlamentních stran. Tento zákon vyvolal kritiku ze strany opozice i lidskoprávních organizací, které varují před potenciálním zneužitím moci a omezováním demokratických práv.

Předseda Svobodných, Libor Vondráček, apeluje na české občany a politiky, aby se poučili ze slovenské zkušenosti a neumožnili, aby tragické události vedly k omezování základních svobod. Varování před unáhlenými legislativními kroky zdůrazňuje důležitost rovnováhy mezi bezpečností a ochranou práv občanů.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Co čeká Ukrajinu: Kompromis, dočasná okupace. Faktor Trump. Petr Pavel tuší jednání o míru

16:41 Co čeká Ukrajinu: Kompromis, dočasná okupace. Faktor Trump. Petr Pavel tuší jednání o míru

Jaká by měla být nová strategie Severoatlantické aliance vůči Rusku? Co vyplývá pro Ukrajinu i pro j…