Leyenová chce na důležité pozice ženy. Síkela ale prý má pořád šanci

23.08.2024 15:01 | Monitoring

Staronová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová sestaví svůj nový tým. Jednotlivé členské země jí mají kandidáty na komisaře poslat do konce měsíce srpna. Podle serveru Euronews by si Leyenová přála, aby polovinu její komise tvořily ženy, ale to naráží na problém. Řada zemí, Česko nevyjímaje, nominovala jen muže. Jozef Síkela prý i navzdory svému pohlaví má šanci získat zajímavé portfolio.

Leyenová chce na důležité pozice ženy. Síkela ale prý má pořád šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jozef Síkela

Evropskou komisi tvoří 27 členů včetně předsedkyně. Ursula Von der Leyenová by si přála, aby polovinu nové komise tvořily ženy. Jenže tento požadavek naráží na fakt, že řada členských států nominovala jen muže. A některé státy, jako např Belgie, dosud nenominovaly nikoho, na což upozornil server Politico.

Leyenová teď bude stát před úkolem, jak vyvážit požadavky a zájmy členských států. Silná ekonomická portfolia by chtěl každý, ale k dispozici jich je jen omezené množství. I premiér Petr Fiala chce pro českého nominanta Josefa Síkelu ekonomické portfolio.

Problém je, že všichni ostatní bojují o stejné pozice. Hlavní ekonomická portfolia, která určují chod jednotného trhu EU, jsou jako vždy předmětem nejostřejších střetů.

„Členské státy EU pravděpodobně vyvolají povyk, pokud jim bude odepřen dostatečně prestižní post. Poslanci Evropského parlamentu, kteří musejí schválit komisi jako celek, budou podrobně zkoumat celkovou rovnováhu různých politických skupin a žen – a právě zde může von der Leyenová čelit své největší výzvě,“ poznamenal k tomu server Euronews.

Podle serveru zůstává otázkou, jak moc bude Leyenová na svých přáních trvat.

Síkela má prý přesto slušné šance uspět, protože splňuje neformální požadavky. Má za sebou zkušenost s působeném ve vládě, konkrétně na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Před tím působil v bankách, takže rozumí i ekonomice a má kontakty v ekonomické sféře v různých zemích.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLu1 , 23.08.2024 15:28:51
Síkela prohlásí, že se cítí být ženou, má velké šance.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…