Lži o Orbánovi, vyčítá Bobošíková EU. „Babiš ho měl jen jako maskota“

21.09.2022 10:14 | Komentář

Publicistka Jana Bobošíková se ve svém pořadu Aby bylo jasno zastala maďarského premiéra Viktora Orbána. Vynadala Bruselu, socialistům i liberálním demokratům. Jednu speciální slovní ránu zasadila i šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Nahlédněte.

Lži o Orbánovi, vyčítá Bobošíková EU. „Babiš ho měl jen jako maskota“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Jana Bobošíková tentokrát ve svém internetovém pořadu Aby bylo jasno, bránila maďarského premiéra Viktora Orbána. Bránila ho proti „diktátu Bruselu", jak sama řekla, ale také proti socialistům a liberálním demokratům, kterým se z pohledu Bobošíkové nelíbí Orbánova suverénní zahraniční politika vůči Ukrajině.

Čeští europoslanci z řad KDU-ČSL, STAN a Pirátů hlasovali pro usnesení, že Maďarsko již není čistou demokracií, ale spíše volební autokracií.

„A pozor! Pro hlasovali také europoslanci hnutí ANO,“ upozornila Bobošíková. „Že by se Viktor Orbán hodil Babišovi jen jako maskot před volbami, když ho přijel podpořit na Ústecko?“ zeptala se.

Poté obrátila pozornost k tomu, co podle ní europoslancům na Maďarsku vadí.

U europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) odhadla, že to bude možné porušování práv LGBT komunity v Maďarsku. U dalších českých europoslanců, kteří hlasovali pro to, že Maďarsko již není čistou demokracií, uvedla konkrétní případy toho, co jim asi tak vadí.

„Tak např., že transgender muži, azylantovi z Íránu, neumožnilo zákonně změnit pohlaví a jméno, protože maďarský parlament rozhodl, že transgender osobám neumožní právní uznání změny pohlaví. Dále Evropský parlament Maďarsku vytýká, že přijalo zákon, který zakazuje zobrazování homosexuality a změn pohlaví nezletilým osobám. Rovněž vadí, že maďarská vláda vydala dekret, který nařizuje knihkupcům dětské literatury, aby balili knihy, které zobrazí homosexualitu, do uzavřených obalů. A zakazuje prodej takových knih do dvou set metrů od školy, nebo od kostela,“ zaznělo od Bobošíkové.

Vedle toho připomínala, že Maďarsko dosud neratifikovalo tzv. Istanbulskou úmluvu. Tu neratifikoval zatím ani český parlament.

A to není všechno.

Bobošíková prohlásila, že europoslancům vadí i údajná absence akademické svobody v Maďarsku. „Zpráva Evropského parlamentu tvrdí, že Budapešť musela opustit Sorosova Středoevropská univerzita. To není pravda. Univerzita tam stále funguje,“ uvedla Bobošíková.

„A další hřích,“ nedala se zastavit publicistka.

„Maďarská vláda rozhodla, že genderová studia nezískají akreditaci jako magisterské studijní programy. Mimochodem, totéž udělalo také Rumunsko, ale tam to nevadí,“ nechala se slyšet publicistka.

Europoslanci jsou toho názoru, že problémy v Maďarsku vrhají stín na celou EU. Bobošíková si toto tvrzení vyložila následovně. „Ten, kdo volí Orbána, hanobí Evropskou unii“.

„Co myslíte, ohrožuje dobré jméno EU Maďarsko, které hájí v souladu s rozhodnutím občanů ve svobodných volbách své národní zájmy? Nebo ohrožují dobré jméno EU vlády typu té Fialovy, které při volbách slibují ochranu svobod a pak tleskají umlčování a cenzuře? A má Evropská unie ještě vůbec dobré jméno?“ zeptala se na konec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…