Merkelová není charismatická lídryně, její projevy jsou na usnutí. Ale zabývá se fakty, to Němci oceňují. Integrace uprchlíků se daří, hodnotilo se v ČT

21.11.2016 21:57 | Zprávy

Především o fenoménu, kterým německá kancléřka Angela Merkelová bezesporu je, diskutoval v pondělním Interview ČT24 Vladimír Handl, analytik Ústavu mezinárodních vztahů.

Merkelová není charismatická lídryně, její projevy jsou na usnutí. Ale zabývá se fakty, to Němci oceňují. Integrace uprchlíků se daří, hodnotilo se v ČT
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

"Jak to, že se nenašel nikdo, kdo by mohl v CDU Angele Merkelové konkurovat?" zajímalo moderátorku. Významný a talentovaný politik CDU Christian Wulf ji mohl ohrozit, proto jej prý povýšila na post prezidenta, a tím se ho elegantně zbavila.

Kancléřka má nepochybně silné politické ambice. Zároveň ji charakterizuje racionalita, vysoká míra solidnosti, nedělá zásadní chyby při politických rozhodnutích.

V poslední době by asi byla raději, kdyby kolem sebe měla víc silných lídrů, být v takové funkci osamocená je vyčerpávající. V úřadu už je Merkelová od roku 2005.

Francie nestíhá rychlý ekonomický růst Německa

Největší riziko německé politiky je v tom, že se oslabuje francouzský partner. Spojenectví Francie a Německa bylo silné vůlí dospět ke kompromisu, v něm se našli ostatní členové EU. Role německo-francouzského tandemu byla klíčová. Francie nestíhá rychlý růst německého ekonomického vlivu, přestává být proto reálným partnerem. Kdyby ve francouzských prezidentských volbách zvítězila Le Penová, byl by německo-francouzský vztah v troskách.

Merkelová v Německu nemá velkou schopnost oslovit lidi, není charismatickou lídryní. Nedokáže strhnout politickým projevem. Její projevy jsou spíše na usnutí, myslí si Handl.

"Je spíše racionální než emotivní, ale určité emoce jsou v politice také nutné. Je spíš taktická než strategická. Nyní se trochu mění, potřebuje vizi pro Evropu. Je spíše člověk, který vyzařuje spolehlivost, kompetenci," charakterizoval německou kancléřku analytik.

Existence AfD Merkelové pomáhá

Merkelové prý pomáhá i to, že existuje AfD, protože více jejích typických voličů a zastánců středu se odhodlá jít k volbám v obavách před AfD. Politickou budoucnost Merkelové ohrožuje vize alternativní koalice SPD, Die Linke a Zelených. Tyto strany nyní sice nemají šanci sestavit vládu, ale to se může změnit.

AfD se pohybuje kolem 15 %, to není reálné ohrožení vítězství Angely Merkelové. Podle Handla se bude snažit vytvořit koalici s liberály a s CSU, možná ale bude tlačena výsledky do velké koalice.

Německo má sice nezaměstnanost pouhá 4,2 % a růst HDP je 1,8 %, ale už asi 20 let pokračuje rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými. Střední třída se cítí ohrožená a hledá alternativní řešení, to je klíčová otázka nadcházejících voleb. Druhá je uprchlická krize.

Zabývá se fakty

"Proč je Merkelová tak dlouho populární?" zajímalo také moderátorku. Podle Handla je to tím, že kancléřka je pracovitá a kompetentní. V současné rozjitřené době se politická debata mnohdy místo fakty zabývá emocemi. Merkelová na to nikdy nepřistoupila a zabývá se fakty. To Němci oceňují.

Lidé sice mají obavy z důsledků uprchlické krize, ale 70 % obyvatel Německa je přesvědčeno, že uprchlíkům se má pomáhat.

"Proč se nedaří zaměstnávat migranty?" ptala se také moderátorka. Německá veřejnost jako největší problém vidí, aby se migranti naučili německy. Spolková vláda do integrace vkládá velké prostředky. Je snaha ty lidi zaměstnat při jednoduchých pracích, hlavně aby neseděli v centrech, ale stali se součástí normálního života. Integrace podle Handla zatím probíhá spíš úspěšně. „Prostě to v zásadě funguje,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

zvýšení poplatků

Proč chcete zvyšovat TV poplatky a rozšířit seznam poplatníků za vysílání ČT? Tvrdíte, jak je to důležité, že jde o nezávislé médium, ale kde byla třeba nezávislost, když do jedné předvolební debaty pozvala předsedy stran, i když některé strany tvořili koalici? To podle mě nebylo vyvážené ani objekt...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velká prezidentská debata: Zločinec, ukazoval Biden na pódiu. A pak ho Trump šokoval

6:20 Velká prezidentská debata: Zločinec, ukazoval Biden na pódiu. A pak ho Trump šokoval

Současný americký prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump se utkali v první společné debatě p…