Ministerští úředníci budou mít štědré Vánoce. Rusnokova vláda jim rozdá na odměnách 180 milionů

13.12.2013 9:38 | Zprávy

Vládní úředníci si zaslouží přilepšení, protože nejsou placeni odpovídajícím způsobem. Těmito slovy odůvodnil v Radiožurnálu premiér v demisi Jiří Rusnok odměny v celkové výši 180 milionů korun, které poslali úředníkům ministři jeho vlády. Do čísel ale nejsou započítány odměny na Úřadu vlády.

Ministerští úředníci budou mít štědré Vánoce. Rusnokova vláda jim rozdá na odměnách 180 milionů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

Jak připomíná server Novinky.cz, ještě v létě Jiří Rusnok kritizoval někdejšího ministerského předsedu Petra Nečase, který rozdal odměny ve výši 243 milionů korun. "Mě to zaráží a považuji to za neprofesionální přístup z hlediska minulé vlády," prohlásil tehdy premiér v demisi.

Základní platy považuje za neoprávněně nízké "a pak se násobí tím, jak se dávají různé odměny, ve kterých není žádný řád", citují Novinky.cz. Teď ale sám přiznal, že odměny jsou způsob, jak systém placení státních úředníků obejít.

Velkorysost v rezortu financí i zahraničí

Nejvyšší odměny se podle Radiožurnálu rozdávaly na Ministerstvu financí. Úředníci byli odměněni za to, že připravovali rozpočet a změnu daňové legislativy. Celkem dostali úředníci 38,5 milionu korun, tedy o zhruba 15 milionů více než za minulé vlády.

Štědřeji se odměňovalo také na Ministerstvu zahraničních věcí, kde úředníci dostali celkem 16,5 milionu korun. Naproti tomu méně byli v porovnání s vládou Petra Nečase oceněni pracovníci v resortu zemědělství.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

13:58 Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

Jan Skopeček (ODS) stojí ve Středočeském kraji před zásadním rozhodnutím, zda vytvořit koalici s hnu…