Na Benešovy dekrety se musí dávat pozor pořád, varuje Dolejš

09.12.2012 8:03 | Zprávy

Podle komunistického poslance Jiřího Dolejše hrozí v budoucnu další právní spory. Ve své odpovědi na dotaz čtenářky ParlamentníchListů.cz poukázal na to, že schválený zákon o církevním vyrovnání může znovu otevřít debatu o Benešových dekretech.

Na Benešovy dekrety se musí dávat pozor pořád, varuje Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

"Jakékoliv porušování Benešových dekretů KSČM trvale odmítá, takže to je jasné. Případné spory o konkrétní majetek mohou být předmětem soudních pří. Ovšem názor, že církevní zákon má nějaký precenčí význam, tak myslím, že nikoliv. Zmíněný zákon není restituční, takže z něj nelze vyvozovat další nároky," má jasno Dolejš. Dodal také, že se jako strana budou v tomto "už bohužel nastartovaném procesu podílet" a hlídat ho.

Na možné problémy s navracením majetku v minulost poukázal i ministr zemědělství Petr Bendl, který se obával toho, že by se v extrémním připadě o majetek mohly ucházet i církve, kterým byl majetek odebrán na základě Benešových dekretů. Jako příklad tehdy uvedl Řád německých rytířů, kteří by se tak mohli ucházet o 20 tisíc hektarů lesů. "Jiná věc je politická a historická "oprávněnost" seznamů, které budou k přesunu majektu sloužit. Tyto případy tady nepochybně jsou a speciálně v regionech by měli na takové případy upozorňovat," dodává Dolejš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

20:42 Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

Petr Fiala jel v Partii jak mašina, jásal nad výkonem premiéra v nedělní debatě bez oponentů Františ…