Nerudová provokovala s rasismem na olympiádě. Její syn také. Patrik Nacher je usadil

06.08.2024 12:34 | Monitoring

Europoslankyně a neúspěšná prezidentská uchazečka Danuše Nerudová (STAN) vyslala vzkaz „pro všechny rasisty u klávesnice“. Týkal se nadějné české atletky Lourdes Manuel, která nás v těchto dnech úspěšně reprezentuje na LOH v Paříži. Na vzkaz zareagoval Patrik Nacher. A nechápe jednu věc. Kde je ten rasismus?

Nerudová provokovala s rasismem na olympiádě. Její syn také. Patrik Nacher je usadil
Foto: Repro YouTube CzechAthletics
Popisek: Česká atletka Lourdes Manuel

 „Vzkaz pro všechny rasisty u klávesnice. Atletka Lourdes Manuel úžasně reprezentuje Českou republiku. A je ve svém věku obrovská naděje,“ napsala Nerudová na své klávesnici. Příspěvek se týká teprve 19leté naděje českého sportu Lourdes Glorie Manuel, rodačky z Ostravy. Ta si získala sympatie fanoušků svými výkony, již ve svém juniorském věku se kvalifikovala v běhu na 400 metrů mezi světovou olympijskou elitu a podle informací na webu světové atletické federace IAAF má za sebou kromě zlata a bronzu ze světového šampionátu do 20 let a stříbra ze stejné akce do 18 let také jedno velké finále mezi dospělými. Je též držitelkou českých juniorských rekordů na této trati v hale i venku. Letos už zaběhla „čtvrtku“ i za 50,52 sekundy, což ji ve světovém žebříčku řadí na 29. místo a v evropském na 9. Je nejmladší atletkou ve světové top padesátce. Statistiky tedy dávají Danuši Nerudové za pravdu, Lourdes Manuel je naprosto výjimečná atletická naděje. 

Dopouštějí se ale Češi proti ní nějakého rasismu? Sama Nerudová v příspěvku žádný konkrétní příklad neuvedla. A stejnou otázku si kladlo i mnoho lidí, kteří si příspěvek Nerudové o údajné nenávisti přečetli.

Na příspěvek Nerudové zareagoval třeba poslanec Patrik Nacher (ANO), který nechápe, proč to celé vlastně Nerudová psala. „Už jsem to psal vašemu synovi, tak znovu – proč to píšete? Neznám nikoho, kdo by jí nefandil, je super a velká naděje do budoucna. Nezaznamenal jsem žádný hate (je pravda, že jsem ho ani nehledal, vy možná ano). Pokud to někde nějaký primitiv napsal, tímto mu jen zvyšujete…“ upozornil Nacher. Jen pro úplnost – Lourdes Manuel se narodila v Ostravě, její otec pochází z Angoly a matka z Ruska. Podle dostupných informací ovládá tato 19letá atletka 5 jazyků – český, portugalský, ruský, anglický a francouzský. 

Další uživatelé sítě X ale poukazují na to, že nenávist, o které Nerudová mluví, nikde nezaznamenali. „Vidím už asi 20. post vymezující se proti nenávisti vůči Lurdes G. Manuel,“ napsal pan Miloslav Kepka. 

Stejně reagoval i uživatel s přezdívkou BadRosenal. „Pokud nemáš nepřítele.... musíš si ho vytvořit a přílívat olej do ohně...“

Počínání Nerudové okomentovala i poslankyně Ivana Mádlová z ANO. „Vy musíte ty Vaše války bojovat za každou cenu. Neznám nikoho, kdo by to Lurdes Manuel nepřál. Politiku do toho taháte akorát Váš syn a Vy. Za každou cenu se musíte tvářit jako ta lepší a správná. Už jste s tím směšná,“ vyčetla jí.

Ještě před Danuší Nerudovou toto téma otevřel její syn Filip. „Dneska všichni držíme palce, jo?“ zeptal se včera na X lidí. 

A právě tam si Nacher všiml poprvé, že mu něco nesedí. „To je snad jasný, proč ten dotaz?“ odpověděl.

„Cílem otázky je nalákat rasistického dementa a pak se s ním pohádat,“ odpověděl mu stroze uživatel Miloslav Kepka. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak mladou a krásnou Danuši, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 06.08.2024 13:01:16
je těžko komentovat, neboť její myšlenkové pochody jsou pro trochu inteligentní lidi poněkud neuchopitelné. Ovšem logicky mně z jejího příspěvku vyplývá, že rasistkou je ona, neboť zbytečně poukazuje na barvu pleti atletky, která nás reprezentuje. Osobně jsem vůči této atletce nezaznamenal nic, co by znělo sebeméně rasisticky a co by komentovalo její barvu pleti. Až na Danušin příspěvek. Tak kdo je tady vlastně rasista?

|  22 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…