Nesmysly v ČT, základní historické chyby. Přečtěte si, co znalec dokázal najít v jednom článku

10.12.2016 14:03 | Zprávy

Základní znalosti historie prý chybí redaktorům České televize. Na serveru Reflex.cz na to upozornil Lukáš Lhoťan poté, co si přečetl jeden z článků na webu naší veřejnoprávní televize.

Nesmysly v ČT, základní historické chyby. Přečtěte si, co znalec dokázal najít v jednom článku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Jinak si nemohu vysvětlit článek z názvem ‚Svatý Mikuláš: Proč je tak populární turecký svatý, kterého prosazovala řecká manželka německého císaře‘,“ píše Lhoťan. Autor má zásadní chybu prý již v nadpisu. „Mikuláš nikdy nebyl svatým muslimských Turků, ale byl svatým Byzantinců, tedy obyvatel říše, kterou Turci zničili,“ vysvětluje.

Celý text je ZDE

V článku autor pak dále píše, že „křesťané si 6. prosince připomínají památku Mikuláše, biskupa z turecké Myry (po ovládnutí města muslimy přejmenovaného na Demre), který se narodil kolem roku 280 v Turecku, kde také 6. prosince 345 zemřel“.

To je podle Lhoťana faktický nesmysl. „V době, kdy žil biskup Mikuláš, nebylo v oblasti Myry o Turcích ani památky, žili tam Řekové – respektive Byzantinci – a Myra tak nemohla být turecká a ani oblast nebyla Tureckem. Biskup Mikuláš žil na tomto území nazvaném Anatolie již za Římské říše. Je to asi podobné, jako by se psalo o nějakém indiánském náčelníkovi z předkolumbovské Ameriky, že se narodil třeba v Brazílii,“ vysvětlil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…