Nula slov o Ukrajině. Zájem nula. Ukrajinci vyrazili do USA a koukali

27.06.2024 7:41 | Zprávy

Americké prezidentské volby jsou stále blíž a ve Filadelfii, v jednom ze států, kteří jednou volí demokraty, podruhé republikány a potřetí třeba zase republikány, je dobře vidět, jak je americká společnost rozdělená v podpoře Ukrajiny. Jedni Američané říkají, že je nutné Ukrajinu podporovat, druzí oponují, že na prvním místě má stát Amerika. „Stojím za Ukrajinou, mé srdce je s ní. Ale náš národ čelí útoku. V naší zemi máme miliony ilegálů a toho se musíme obávat,“ zaznívá mezi Trumpovými příznivci.

Nula slov o Ukrajině. Zájem nula. Ukrajinci vyrazili do USA a koukali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

Ruská agrese proti Ukrajině trvá 855 dní a stále platí, že největším podporovatelem bránících se Ukrajinců zůstávají Američané. Američané, z nichž část věří, že na prvním místě by měly být Spojené státy. A část vidí, že je v zájmu USA Ukrajinu podpořit. Podle serveru Kyiv Independent je tento rozdíl velmi dobře vidět v Pensylvánii. Ve státě, který patří mezi tzv. swings states, tedy ty státy USA, kteří jednou volí demokraty, podruhé demokraty a potřetí, případně počtvrté republikány.

Ve Filadelfii, v největším městě Pensylvánie, žije početná ukrajinská komunita, kde jsou si členové dobře vědomi toho, že je třeba podporovat vlast jejich předků. Asociace amerických občanů Ukrajiny (UACA) nebo Ukie Club je již 115 let místem setkání ve Filadelfii ve čtvrti Northern Liberties. V přátelském baru klubu a přilehlém fotbalovém hřišti vyrostly podle Kyiv Post generace ukrajinských Američanů.

Ale ve stejné Filadelfii uspořádal Donald Trump předvolební míting. A na něm se účastníci shodli, že Amerika má stát na prvním místě.

Na Trumpově akci nepadla o Ukrajině ani zmínka. Během hodinového setkání naopak neustále zaznívalo, že je třeba chránit jižní hranici USA. Server Kyiv Independent, který s některými Trumpovými podporovateli hovořil, upozornil, že pro tyto lidi je ochrana jižní hranice USA důležitější než ochrana Ukrajiny.

„(Ukrajina) získala dost peněz od Bidenovy administrativy,“ řekla jedna Trumpova příznivkyně Veronica z okresu Montgomery v Pensylvánii, která odmítla uvést své příjmení. „Stojím za Ukrajinou, mé srdce je s ní. Ale náš národ čelí útoku. V naší zemi máme miliony ilegálů a toho se musíme obávat.“

Podle zprávy Pew Research Center z roku 2023 žilo v USA v roce 2021 10,5 milionu ilegálních přistěhovalců.

„Mám pocit, že kdyby Trump byl v úřadu (ruská invaze na Ukrajinu) by se nestala,“ řekl další Trumpův příznivec z Pensylvánie. Podnikatel. „Je opravdu dobrý na zahraniční vztahy, věřím, že pokud chcete být vůdcem v drsném světě, budete muset být trochu drsní,“ dodal na adresu Trumpa.

V Americe dnes žije i ukrajinský voják Mykola Melnyk, 39letý důstojník ukrajinských ozbrojených sil, který sloužil jako velitel roty 47. mechanizované brigády během protiofenzívy na jihu Ukrajiny. Prvního dne dlouho plánované protiofenzívy bývalý právník šlápl na minu a přišel o nohu a část druhé nohy. Ten se snaží Američany přesvědčit, že podporovat Ukrajinu má smysl.

„Musím přesvědčit naše západní partnery, i když možná nemám vliv ukrajinského ministerstva zahraničí, stále se snažím, aby lidé pochopili některé základní pravdy,“ řekl Melnyk. „Bez podpory USA bude pro Ukrajinu docela obtížné, ne-li nemožné, přežít do roku 2025.“

Ukazuje se, že Bidenova administrativa teď chce Ukrajině poskytovat především prvky vzdušné obrany, aby chránili ukrajinské nebe. Podle CNN je poskytne přednostně právě Ukrajině. Ostatní zájemci si budou muset počkat.

„Kdybychom to pro Ukrajinu neudělali, nebyla by schopna udržet své kritické zásoby protivzdušné obrany mířící do zimy,“ zaznělo z americké administrativy. „Jedná se o rozhodnutí, které bylo učiněno, aby bylo zajištěno, že se budou moci bránit neúnavným ruským útokům raketami a drony.“

Všudypřítomný nedostatek raket protivzdušné obrany na Ukrajině omezuje schopnost Ukrajiny chránit svou kritickou infrastrukturu před ruskými údery. Výkonný ředitel soukromého ukrajinského energetického podniku DTEK Dmytro Sakharuk řekl 26. června listu Kyiv Post, že na každou jednu antiraketu, kterou má Ukrajina k dispozici na obranu proti ruským úderům na energetickou síť, má Rusko pět až šest raket k odpálení na Ukrajinu.

A mezitím na Ukrajině dál teče krev. A Rusové podle všeho nemají zájem její potoky zastavit.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zopakoval, že Rusko nemá zájem o žádná jednání, která nepovedou k ukrajinským územním ústupkům za ty části Ukrajiny, které již ruské síly okupují. Lavrov měl 26. června projev na mezinárodním politickém a ekonomickém fóru Primakov Readings a prohlásil, že Rusko je otevřené dialogu s Evropou pouze „na základě uznání teritoriálních realit zakotvených v (ruské ústavě)“, přičemž rovněž odmítl západní výzvu k ukončení války obnovením celého legálního suverénního území Ukrajiny.

Lavrov odkazuje na ruská ústavní ustanovení, která považují administrativní hranice Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti za ruské území.

Na ministrova slova upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čerstvé zprávy z Prahy:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZablokován na Seznamu , 27.06.2024 8:46:07
Chtěl bych vědět, jak je možné, že na koupališti v Podolí je tak dobrá třetina z návštěvníků mladých ukrajinských mužů. Vypadají velmi bezstarostně, popíjejí pivo, hltají kebab a jsou vysmátí. Nezlobte se na mě, ale rok a půl je tady financujeme, a mně přijde, že snad tu válku vedeme my. České rodiny dostaly jednorázově 5000 Kč na zavření pusy a tady se nekontrolovatelně sype do cizinců, a jsou tu výsledky. Na všech místech v Praze je slyšet jen ukrajinštinu. Jsem schopen pochopit uprchlé ženy a děti, ale muže v odvodovém věku teda ne. Pak jakékoli usnesení, že mi kvůli Ukrajině hrozí mobilizace, si můžou naši politici strčit .. ...... !!! Nedávno jsem byl v Prokopském údolí, a kdo to tam trochu zná, ví, že kousek od pivovaru Prokopák je dětské hřiště. Namísto skotačivých dětí tam bylo rozmístěno odhadem tak 30 grilů, mraky ukrajinských mužů, hrála tam jejich hlasitá muzika, a pivo teklo proudem. Tak ať mi někdo vysvětlí, proč my tu máme denně řešit válku, mobilizaci, šetření a snižování životní úrovně, když ti, kterých se to týká, ochranu své vlasti pojali jako dovolenou u nás.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…