O ředitelích dvou divadel budou rozhodovat jen politici a učitelé DAMU

29.12.2012 18:20 | Zprávy

Pražský magistrát vypsal těsně před Vánoci konkurzy na ředitele Divadla Na zábradlí a Divadla pod Palmovkou. Rozhodovat o nich budou politici ODS, ČSSD a TOP 09 a pedagogové DAMU.

O ředitelích dvou divadel budou rozhodovat jen politici a učitelé DAMU
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Balet, Státní opera Praha

V obou divadlech šéfují už dlouhé roky Doubravka Svobodová a Petr Kracik, je tak na místě se ptát, zdali nemají být na svých postech vystřídáni. Výběrové řízení bylo vypsáno těsně před Vánoci, jak slíbil pražský radní pro kulturu Václav Novotný. Překvapivé je ale složení komise, která bude o ředitelích rozhodovat.

Server ČeskáPozice.cz se totiž pozastavuje nad silným politickým zastoupením stran ODS, ČSSD a TOP 09. Je zde předseda výboru pro kulturu Ondřej Pecha (ODS), bývalý radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD) a člen kulturního výboru Albert Kubišta (TOP 09).

Co se týče „odborné“ části komise, zde jsou čtyři pedagogové DAMU. Podle magistrátu je prý jen náhoda, že všichni působí na této vysoké škole. Jde o šéfa katedry činoherního divadla Jana Buriana, herečku Evu Salzmannovou, Jana Duška z katedry scénografie a Jiřího Sulženka z divadelní produkce.

„Že jsou všichni vyučující DAMU, je pro mě novinka,“ odpověděl na dotaz Novotný. Přitom je podle serveru toto složení komise podezřelé. Můžou být ve velkém střetu zájmů, neboť se dá prý předpokládat, že jako kantoři vyučovali většinu adeptů o místa ředitelů obou divadel.

I v jiných případech bývá výběr šéfů pražských divadel v rukou pedagogů DAMU nebo členů Asociace profesionálních divadel, kde je ředitelem právě Burian. Bylo to tak i vloni u Divadla na Vinohradech nebo Švandova divadla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…