Obavy z Le Penové? I u Macrona jsou prvky extremismu, rozebírá profesor Drulák

05.07.2024 19:32 | Zprávy

Že je Národní sdružení Marine Le Penové extremistické? Už ne. Profesor Petr Drulák vidí extremismus u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Národní sdružení v prvním kole voleb získalo 31,5 % hlasů, výrazně předstihlo Macronovo hnutí Obnova s 14,6 %. Podle Druláka, po druhém kole parlamentních voleb 7. července bude obtížné sestavit vládu. Senátor Pavel Fischer dodal, že nalezení konsenzu ve Francii je nadlidský úkol.

Obavy z Le Penové? I u Macrona jsou prvky extremismu, rozebírá profesor Drulák
Foto: XTV
Popisek: Petr Drulák

Extremistické tendence jsou znakem nejen tradičně extremistických stran, ale mohou se projevovat i v politice středopravicových a středolevicových lídrů. Profesor Petr Drulák vidí extremismus i u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Konkrétně kritizuje Macronovu podporu posílání vojáků na Ukrajinu a jeho podporu Green Dealu.

Extremistické tendence naopak už moc nevnímá u strany Národní sdružení (Rassemblement national, RE) Marine Le Penové, kterou vede předseda Jordan Bardella. Národní sdružení v prvním kole voleb získala 31,5 % hlasů a výrazně tak porazila prezidentovo hnutí Obnova, které získalo jen 14,6 % hlasů.

„Bude velmi těžké vůbec nějakou vládu sestavit. S těmi extrémy je to trochu složitější, v programu Národního sdružení už moc extremistických věcí nenajdete, kromě toho, že říkají, že chtějí zastavit migraci. Extremismus vidíme naopak třeba na straně prezidenta Macrona, který chce posílat vojáky na Ukrajinu a který podporuje Green Deal,“ řekl Drulák pro CNN Prima News.

Druhé kolo parlamentních voleb se koná 7. července a podle profesora pravděpodobně vzniknou tři velké bloky v parlamentu. „Bude velmi těžké vůbec nějakou vládu sestavit,“ říká Drulák.

Senátor Fischer s Drulákem tento názor sdílí. Rozhodující podle něj bude, kolik se v 17. Národním shromáždění poskládá jednotlivých stran. „Debata je velmi komplikovaná. Najít dneska konsenzus ve Francii je vlastně nadlidský úkol,“ dodal.

Fischer zdůraznil, že Národní sdružení (RE) má komplikovanou historii. Zmínil, že v RE lze vidět profily lidí, kteří byli ve druhé světové válce napojeni na německé okupanty ve Francii a jeho zástupci často hlasovali proti podpoře Ukrajiny v Evropském parlamentu. „Pokaždé, když přišla řeč na Ukrajinu, na agresi Ruska proti Ukrajině, kdy ostatní hlasovali ve prospěch nebo pro podporu Ukrajiny, lepenovci byli proti,“ shrnul Fischer. Přesto není vyloučeno, že získají většinu. „Nemůžeme vyloučit, že lepenovci získají většinu. A to potom bude jízda.“

Předseda Národního sdružení (RE) Jordan Bardella vyjádřil v nedávném rozhovoru na sociální síti X důvěru v to, že voliči jsou unaveni z politiky prezidenta Emmanuela Macrona a nechtějí podpořit levicovou alternativu reprezentovanou Jeanem-Lukem Mélenchonem. „Věřím, že Francouzi chtějí otočit list za sedmi lety macronismu a že nechtějí skočit do chaosu, který jim nabízí tato jediná strana po boku Jeana-Luca Mélenchona. Navrhuji rozumnou, odpovědnou a slušnou alternativu,“ řekl Bardella.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…