Obilí zlevňuje, u pečiva to nehrozí. Roky jsme si utrhovali od pusy, říkají pekaři

28.06.2024 9:30 | Zprávy

Zlevnění pečiva nehrozí, přestože ceny obilí padají. Pekaři tvrdí, že mají vysoké náklady na mzdy. Ekonomové mluví o prospěchářství ze strany pekařů. Sklizeň obilí by podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) měla být průměrná. Farmáři jsou naštvaní kvůli nízkým výkupním cenám, uvedla CNN Prima NEWS.

Obilí zlevňuje, u pečiva to nehrozí. Roky jsme si utrhovali od pusy, říkají pekaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pečivo, ilustrační foto

Podle ministra zemědělství Marka Výborného to zatím vypadá na průměrnou sklizeň. „Možná i lehce nadprůměrnou, bude se to odvíjet od jednotlivých lokalit,“ popsal Výborný.

Zemědělci jsou ale naštvaní, výkupní ceny jsou stejně jako loni nízké a náklady podle jejich slov pořád vysoké. „Rapidně nám rostou náklady na produkci, situace takto pro nás není dobrá,“ popsal Balát, který se jako další zemědělci zúčastnil regionálních protestů. „Ministr reagoval, že s výkupními cenami bohužel nic moc neudělá,“ uvedl farmář Jan Balát.

Agrární komora České republiky na sociální síti popřála zemědělcům co nejméně potíží. „Začínají žně! Všem zemědělcům přejeme úspěšnou sklizeň a co nejméně potíží. Také dobře založit úrodu na příští rok. Děkujeme vám za vaši práci na polích, vinohradech, sadech či ve stájích. Jsme na vás hrdí.“ Vzkázala na svém facebookovém profilu farmářům.

Na nižší ceny od zemědělců už zlevněním reagovali mlynáři, přesto ale chleba zůstává na svém. Některé pekárenské výrobky zdražily za poslední tři roky i o padesát procent.

Zástupci pekařů se brání, že cenu chleba netvoří jen surovina, ale také náklady na pracovní sílu. Majitel středně velké pekárny v Praze zdražení zdůvodňuje tím, že musel výrazně přidat svým zaměstnancům. „Lidská práce neustále zdražuje, těch lidí je málo, především na noční směny, to znamená, že cena práce neustále stoupá,“ popsal pro CNN Prima NEWS Richard Kabát.

Pekaři doufají, že situace bude pokračovat a cena pečiva bude v Česku stabilní. Výrobci si podle nich dlouhé roky museli utrhávat od pusy a díky skokovému zdražení se dostali na zisk pět procent z obratu. „Přiznám se, že naším dlouhodobým cílem je, aby se ziskovost pekáren pohybovala mezi pěti až deseti procenty,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

Podle ekonomů se ale pekaři pouze vymlouvají. „Pekárenské výrobky nemůžeme prakticky dovést, protože než bychom je dovezli, tak by ztvrdly. Český trh evidentně není dostatečně konkurenční, aby se nižší ceny výrobců projevily i v levnějším chlebu pro nás,“ řekl ekonom Petr Bartoň pro CNN Prima NEWS s tím, že do budoucna nelze vyloučit ze strany pekařů další zdražení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…