Obnova pražského "Karláku" začne do pěti let

09.04.2012 8:53 | Zprávy

bnova Karlova náměstí v Praze, které je největším náměstím v České republice, by měla začít do pěti let. Magistrát a Praha 2 začaly o roky plánované opravě náměstí opět jednat. V rozhovoru pro ČTK to řekla starostka městské části Jana Černochová (ODS). Zanedbaný park rozdělený frekventovanými ulicemi se v budoucnu promění v průchozí bulvár. Náklady by se podle dřívějších odhadů měly vyšplhat až na 500 milionů korun.

Obnova pražského "Karláku" začne do pěti let
Foto: janacernochova.cz
Popisek: Jana Černochová z ODS

Praha 2 už v minulém volebním období podepsala s magistrátem memorandum o společné přestavbě náměstí. V průběhu dubna chtějí obě strany memorandum aktualizovat. "Je potřeba neutěšenou situaci na tomto náměstí okamžitě řešit a upravit dosavadní návrhy," uvedla nedávno pražská radní Aleksandra Udženija (ODS). "Z toho vyplyne další postup prací," doplnila.


Úpravu si vyžádají i architektonické studie, jejichž vypracování v minulosti zadala Praha 2. Návrhy mimo jiné počítají s vybudováním rozsáhlého podchodu pod vytíženou částí náměstí mezi Ječnou a Resslovou ulicí. Po ní denně projedou tisíce automobilů, jezdí tam i tramvaje. "Naší snahou je pospojovat části parku, aby to tvořilo bulvár, abyste se nemuselo chodit do podchodu metra a přecházet frekventované křižovatky," sdělila starostka.

Komplikace: Nález kaple

Architekti se budou muset mimo jiné vyrovnat s archeologickým nálezem gotické kaple Božího těla pod Ječnou ulicí v místě plánovaného podchodu. Černochová ČTK řekla, že městská část s památkáři jedná o tom, jakým způsobem existenci kaple připomenout. "Jedním z návrhů je umístění pamětní desky," uvedla. Radnice dříve zvažovala i možnost, že by byly nálezy částečně odhaleny a před poškozením by je chránila skleněná vitrína.
   

Památkáři chtějí zachovat park v původní podobě, jak ho navrhl parkový architekt a ředitel pražských parků a zahrad František Thomayer, bratr známého lékaře Josefa Thomayera. Architekt sjednotil celé náměstí a po jeho obvodu vysadil stromořadí odolných listnáčů. Proti prvním plánům na obnovu se postavili místní obyvatelé, kteří odmítli kácení stromů. Starostka slibuje, že zeleň zůstane zachována. Městská část má v letošním rozpočtu vyčleněny dva miliony korun na historický výzkum a projektovou dokumentaci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

16:55 Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

„Dokážeme přesunout celé armády, musíme být schopni přesunout i statisíce nelegálních migrantů. Vše …