Obranná smlouva s Ukrajinou: Žádné posílání vojáků jsme neslíbili, ujišťuje Černochová

18.07.2024 21:54 | Zprávy

Lídři evropských zemí stále víc uvažují, že bychom měli umět se vojensky bránit i bez pomoci USA. Co pro svou bezpečnost musíme udělat? V jaké kondici je česká armáda? A dále, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vysvětluje, co obnáší „obranná dohoda s Ukrajinou“, kterou dnes podepsal český premiér.

Obranná smlouva s Ukrajinou: Žádné posílání vojáků jsme neslíbili, ujišťuje Černochová
Foto: Interview ČT24
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Český premiér Petr Fiala dnes podepsal „obrannou dohodu s Ukrajinou“.

S Volodymyrem Zelenským jsme dnes podepsali obrannou a bezpečnostní dohodu mezi ČR a Ukrajinou. Je to důležitý symbol, který rámuje dosavadní partnerství a vytváří prostor pro budoucí spolupráci,“ vyjádřil radost na sociální síti.

MInistryně obrany Jana Černochová ale ujišťuje, že dohoda nás k ničemu konkrétnímu nezavazuje „Ta dohoda je deklaratorní. Žádné závazky, nějaké právní povinnosti, které by se přenášely do právního řádu, pro Českou republiku nevyplývají,“ prohlásila ministryně Černochová v Interview ČT24, a že to není spojenecká smlouva, která by zavazovala naší zemi posílat někam české vojáky. „Podobnou dohodu, kterou dnes podepsal dnes pan premiér Fiala, má již na dvacet zemí. Opravdu z toho nevyplývají žádné povinnosti a závazky posílat někam vojáky,“ vyjádřila se ministryně obrany ČR Černochová..

Deklarace je podle Černochové převážně symbol a náplast za to, že Ukrajiny zatím nedostala nezvratnou pozvánku do Severoatlantické aliance. „V deklaraci je samozřejmě zmínka o tom, že ty země budou konat ve prospěch Ukrajiny, aby se Ukrajina v budoucnu mohla stát členskou zemí NATO. Je to nějaká forma příslibu, co se v budoucnu může dít,“ pokračovala ministryně, a že samozřejmě bude záležet na celé řadě okolnosti, „například jak dopadnou zmíněné prezidentské volby v USA“.

Na přetřes přišla i otázka „kondice“ Armády České republiky, která je, dle ministryně, „dlouhodobě podfinancována“.

Na otázku, kdy si budeme moct říci, že je česká armáda v top formě a nepotřebuje někoho, kdo by „vytvářel zeď proti ruské agresi“, Černochová pravila: „Já jsem celoživotní optimista. Na druhou stanu, co se týče modernizace naší armády, stojím pevně nohama na zemi. Vím, jak je ta situace složitá, třeba i z hlediska nákupů v současné chvíli, kdy jednotlivé státy pořádají závody ve zbrojení a kdo se dřív postaví do jaké fronty,“ podotkla Černochová, že jde de facto o nejhorší čas pro ro, aby to vše Česká republika nyní doháněla.

Nerozumí prý tomu, proč se armáda nemodernizovala v době konjunktury: „Proč jsme to nedělali v době konjunktury, to nevím, děláme to v době krize a ještě v době války, ale děláme to,“ sdělila Černochová. Dodala, že za dva a půl roku, kdy stojí v čele ministerstva obrany, „se česká armáda posunula“. „Nakupujeme bojová vozidla pěchoty, letouny F-35, do konce roku bychom měli zasmluvnit nákup tanků Leopard, stejně tak k nám přicházejí vrtulníky,“ řekla Černochová.

Na to, že Nejvyšší kontrolní úřad Černochové vyčítá, že často postupuje metodou „vláda-vláda“, tedy bez výběrového řízení, reagovala Černochová slovy: „Ano, ale na druhou stranu, pokud bych nepostupovala v některých případech tímto způsobem, tak doteď nemáme bojová vozidla pěchoty. Ne vždy u akvizičních zakázek tohoto typu je hospodárné a správné postupovat s výběrovým řízením,“ zmínila Černochová, a že prý takto postupují všechny země.

„Jako Česká republika se opravdu nemusíme bičovat, že děláme něco, co někdo jiný nedělá. Neumím si představit že by si Francouzi nezadávali některé zakázky napřímo svým zbrojovkám. Někdy jsme v tomhle byli papežštější než papež, rozhodně v tom úspory nebyly. Teď se snažíme vyjednávat výhodné finanční podmínky a snažíme se zajistit spolupráci s naším průmyslem,“ dodala Jana Černochová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toto nezodpovědné zatahování do Americko-Ruské války na Ukrajině , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 19.07.2024 6:15:28
je pro naše občany velké bezpečnostní riziko. Rusko vše bedlivě sleduje a když bude zahnáno do kouta tak se máme na co těšit. Česká a Polská vláda je složená s užitečných nezodpovědných .......

|  11 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…