Od Le Penové: Odzbrojení policie. Migrace a terorismus. To bude, když nás nezvolíte

01.07.2024 8:17 | Zprávy

První kolo voleb ve Francii vyhrála pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, která získala 29,25 % hlasů. Levicová koalice (UG) skončila druhá, zatímco centristická koalice prezidenta Emmanuela Macrona obsadila třetí místo s 20,04 % hlasů. Večer po volbách se na pařížském náměstí Republiky konaly protesty levicových voličů, kteří vyjádřili své zklamání nad výsledkem. Lídr RN Jordan Bardella ve svém projevu vyjádřil naději, že druhé kolo proběhne klidně a poctivě, a vyzval voliče, aby zůstali mobilizovaní. Marine Le Penová prohlásila, že výsledky RN téměř vymazaly macronistický blok, a varovala před snahami udržet současný systém pomocí neopodstatněného strachu.

Od Le Penové: Odzbrojení policie. Migrace a terorismus. To bude, když nás nezvolíte
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Předseda francouzské pravicové strany Národní sdružení Jordan Bardella

30. června se ve Francii konalo první kolo předčasných voleb, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron rozpuštěním Národního shromáždění. První kolo dle údajů francouzského ministerstva vnitra vyhrála pravicová strana Národní sdružení (Rassemblement National, RN) Marine Le Penové v čele s mladým Jordanem Bardellou. Národní sdružení získalo 29,25 procent, tedy v přepočtu necelých 9,4 milionů voličských hlasů a zisk 37 mandátů. Pokud bude výsledek hlasování potvrzen i ve druhém kole, které se koná 7. července, může RN získat okolo 230 až 280 křesel v Národním shromáždění. Absolutní většina nicméně vyžaduje 289 křesel.

Na druhém místě je dle výsledků levicová koalice (Union de la gauche, UG) s 28,99 procenty a 32 mandáty. Třetí místo pak obsadila centristická koalice Ensemble (ENS) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s 20,04 procenty hlasů.

Pro zisk křesla už v prvním kole je zapotřebí získat více než 50 procent hlasů, které musí představovat aspoň 25 procent registrovaných voličů. Druhé kolo voleb se bude konat příští neděli ve všech okrscích, kde v prvním kole nikdo nezískal mandát.

Macron na platformě X vyzval voliče, aby podpořili kandidáty, kteří jsou „jasně republikánští a demokratičtí“, cituje agentura Reuters. To s největší pravděpodobností vylučuje kandidáty RN i levicové koalice.

Na pařížském náměstí Republiky se v neděli večer sešli levicoví voliči, aby podpořili levicovou koalici. Dle reportáže serveru France 24 se však shromáždění zvrtlo v protest proti vítězné pravicové straně RN. Voliči levice zde vyjádřili své zklamání nad výsledkem voleb, mnoho jich doufalo, že se výsledek před předběžnými výsledky ještě změní a levicová koalice se umístí na prvním místě.

„Francouzi dali jasný verdikt a potvrdili svou jasnou touhu po změně tím, že do čela vynesli kandidáty Národního sdružení (RN) a jeho spojenců," řekl lídr RN Jordan Bardella ve svém vítězném projevu krátce po osmé hodině v neděli večer.

Bardella se zavázal, že bude „premiérem pro celý francouzský lid… respektujícím opozici a protichůdné názory a dbajícím na národní jednotu lidu".

„Sedm dní nás nyní dělí od historické volby a já doufám, že toto druhé kolo kampaně může proběhnout v atmosféře klidu, poctivosti a respektu k institucím a demokratickým pravidlům všech Francouzů a Francouzek," řekl Bardella a vyjádřil vděk všem voličům. Následně je vyzval, aby zůstali mobilizovaní i v druhém kole voleb. „Hlas, který odevzdají příští neděli, je jedním z nejdůležitějších v historii Páté republiky,“ prohlásil předseda RN.

„Budu garantem vašich práv, vašich svobod a našeho republikánského hesla, které spojuje všechny Francouze stejným slibem: svoboda, rovnost a bratrství.  Zvolte si vůdce, kteří vás milují stejně jako Francii,“ vzkázal Bardella svým voličům na platformě X.

RN označil za jedinou republikánskou a vlasteneckou stranu představující hráz proti „těm nejhorším“, myšleno pravděpodobně levicovou koalici. Ta dle jeho slov navrhuje „odzbrojit policii, otevřít stavidla imigraci, zrušit zákony proti squattingu a islámskému separatismu“.

 

 

Marine Le Penová poté před novináři prohlásila, že výsledky RN téměř „vymazaly macronistický blok“ a oznámila, že ona sama má již mandát potvrzený. Dodala však, že „bez jasné většiny bude vždy několik starých svárů, naprogramovaná setrvačnost a špinavé triky bránit skutečné změně, kterou země naléhavě potřebuje".

„V nadcházejících dnech se mějte na pozoru před těmi, kteří by s pomocí neopodstatněného strachu nebo vymyšlených hrozeb chtěli pouze udržet systém, který selhal a pokračuje," varovala Le Penová, jak informoval server Euronews.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klasika, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 01.07.2024 9:56:54
"Na pařížském náměstí Republiky se v neděli večer sešli levicoví voliči, aby podpořili levicovou koalici. Poté se však shromáždění zvrtlo v protest proti vítězné pravicové straně RN..." - páté kolony Sorosovských podvratných ultralevicových neziskovek dostaly jasný rozkaz - nepřipustit vítězství pravice a nastolit chaos podle hesla "když ne my, tak nikdo!". To samé se dá očekávat i u nás - hordy michprdů, anarchistů a jiné verbeže placené OSF se budou dožadovat anulování voleb, protože "přece vyhráli fašisté".

|  8 |  0

Další články z rubriky

Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

9:31 Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

Rusové předvádějí na ukrajinské frontě koordinované útoky. Souhra mezi údery na Časiv Jar, Toretsk a…