Pekarová anglicky líčila, jak se potkává s Okamurou. Polský kolega radil zkusit školku

30.08.2024 19:42 | Reportáž

„V našem parlamentu, s dnešní opozicí, je to hodně těžké,“ povzdechla si předsedkyně Poslaneckén sněmovny Markéta Pekarová Adamová v panelu fóra GLOBSEC, zabývající se letošním "volebním zemětřesením". Podle jiného z diskutérů můžeme s "Donaldy a Elony" diskutovat, ale ne o hodnotách a o demokracii.

Pekarová anglicky líčila, jak se potkává s Okamurou. Polský kolega radil zkusit školku
Foto: PL
Popisek: Markéta Adamová Pekarová před kamerami na konferenci GLOBSEC

Poslední páteční panel na stage Havel nesl název „volební zemětřesení 2024“ a debatovala na něm čtveřice předsedů východoevropských parlamentů. Markéta Pekarová Adamová, maršálek Sejmu Szymon Holownia, předseda rumunského Senátu Nicolae Ciuca a předseda estonského parlamentu Lauri Hussar řešili, jak se postavit populistům, krajní pravici a „někdy skoro fašistům“.

Po hodině debaty se chopil mikrofonu jeden z diváků a anglicky, což je komunikační jazyk celé konference, se zeptal: Tito lidé mají své příběhy, jak to tu všechno kolabuje. A jak odpovíte na tyto Donaldovy nebo Elonovy příběhy vy?

Předseda rumunského Senátu vyjádřil názor, že „naší odpovědí je realita“. „Je to informační válka, tak v ní poskytujme informace,“ navrhl.

Je podle něj třeba lidi vzdělávat a trénovat, aby věděli, kdo jsou dezinformátoři a o co jim jde.

Szymon Holownia, polský publicista, spisovatel a od minulých voleb předseda Sejmu, vyjádřil názor, že „lidi nemusí všem rozumět, stačí když cítí, že se blíží nebezpečí“.

Příběhem liberální demokracie podle politika z hnutí Třetí cesta nemá být zachraňování lidí před nějakým nebezpečím, ale vést je. „Musíme jim ukázat sen. My politici hrozně málo sníme. Říct jim, že všechno dopadne dobře,“ navrhoval.

Markéta Pekarová Adamová prozradila, že ona má před očima Madeleine Albrightovou a její heslo „demokracy has to deliver“. Citovala tak výrok bývalé americké ministryně zahraničí z roku 2020, pronesené na půdě Amerického institutu míru v debatě jak vlády v nestabilních státech.

Znamená to podle Pekarové, že jsou věci, na kterých se máme shodnout a věci, které můžeme vnímat jinak. „Ten deštník, to je bezpečnost,“ myslí si.

Moderátor Rob Cameron, pražský dopisovatel BBC, se Pekarové ptal, jak se jí potkává a komunikuje s Tomio Okamurou.

„V našem parlamentu, s dnešní opozicí, je to hodně těžké,“ povzdechla si předsedkyně Poslanecké sněmovny. „Ale je důležité ostatní poslouchat, i když je to občas těžké,“ dodala.

„Diskutovat můžete, ale ne o hodnotách a o demokracii,“ přispěl názorem rumunský předseda.

A maršálek Sejmu vyprávěl, že nejlepší zkušenost s porozuměním napříč rozděleným spektrem udělal, když se rozhodl v parlamentu zřídit školku. V tom, jak zajistit komfort svým dětem, se prý shodli politici a političky ze všech stran.


 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

O "hodnotách a demokracii" ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan Brych , 31.08.2024 9:22:39
Ty můžeš Pekari diskutovat tak akorát o tom, jak okrádat a oblbovat řadové občany, tak raději zavři klapajzňu a zalez někam, ať tě raději není ani vidět a ani slyšet, mouro !

|  6 |  0

Další články z rubriky

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

17:42 Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nev…