Politici u voleb. Pekarová s knížetem na tričku, Pavel mluvil o budování Evropy

07.06.2024 17:20 | Zprávy

Prezident Petr Pavel odvolil dnes v evropských volbách doma v Černoučku. Témata EU jako migrace či zelená transformace se nás osobně dotýkají, pobídl k účasti. Češi vybírají své zástupce v Evropském parlamentu dnes do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin. Výsledky budou zveřejněny v neděli před půlnocí.

Politici u voleb. Pekarová s knížetem na tričku, Pavel mluvil o budování Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Ve volbách již svůj hlas odevzdal prezident republiky Petr Pavel. „Nemá smysl kritizovat Evropskou unii, nadávat na to, že nám někdo něco předepisuje, když se sami voleb nezúčastníme a nevyužijeme právo ty věci měnit,“ řekl prezident.

K volební urně se již dostavil i premiér Petr Fiala. Volby do Evropského parlamentu jsou podle něj letos velmi důležité. Rozhodují totiž o tom, zda bude Evropa bezpečná a prosperující, nebo zda ji ovládnou populisté a extremisté.

„Není to tak, že by se nás to netýkalo, že by to bylo někde daleko v Bruselu a ve Štrasburku. Jde o naše zákony a o naše životy,“ poznamenala pro změnu pro CNN Prima News předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Volit přišla v tričku s podobiznou Karla Schwarzenberga. 

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan doufá ve vyšší než třicetiprocentní volební účast. Vyzval také k tomu, abychom se přestali chovat, že je tu nějaký „zlý Brusel“. „Evropu budujeme my, a já doufám, že si to uvědomí i voliči,“ poznamenal.

„Naši tradičně k těmto volbám moc nechodí, ale snažili jsme se jim vysvětlit, že je to důležité,“ podotkl také šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který odvolil v Průhonicích.

K volební urně dorazil také exprezident Miloš Zeman, jenž odevzdal hlas v ZŠ Charlotty G. Masarykové v Lánech na Kladensku. Hlasoval pro lídryni kandidátky hnutí ANO Kláru Dostálovou. Podle jeho slov pro server iDnes.cz jsou tyto eurovolby referendem o vládě.

Další exprezident, Václav Klaus, hlasoval v pražských Kobylisích. „Hledal jsem mezi těmi, kteří vidí, že je osudová chyba volit formu násilného integrování Evropy. Myslím, že to Evropa nepotřebuje,“ sdělil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

22:13 Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

Expremiér Andrej Babiš (ANO) – po vládním plánu na vyslání vesmírné mise s cenou 1,5 miliardy pro je…