Polského generála NATO už nechce. Pouštěl si pusu na špacír. A chtěl ve vedení další Poláky

05.08.2024 10:08 | Zprávy

Vedení NATO stahuje polského generála, který byl do struktur Severoatlantické aliance dosazený stranou Právo a spravedlnost. Měl totiž „xenofobní, rasistické a protiženské“ názory. A tak musel jít.

Polského generála NATO už nechce. Pouštěl si pusu na špacír. A chtěl ve vedení další Poláky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Polský generál Artur Jakubczyk

NATO zahájilo proces propuštění brigádního generála Artura Jakubczyka z vojenského štábu po obviněních z protežování, homofobie a rasismu, informoval mluvčí polského ministerstva obrany.

„Rád bych vás informoval, že na základě žádosti spojenců probíhá řízení o odvolání brig. gen. A. Jakubczyka z Mezinárodního vojenského štábu na velitelství NATO,“ uvedl mluvčí ministerstva národní obrany Janusz Sejmej. „Bohužel je to další katastrofální personální rozhodnutí našich předchůdců,“ dodal.

Oficiálně je předčasné odvolání těsně před koncem funkčního období Jakubczyka kvůli nesrovnalostem ve výběrovém řízení na vedoucí zpravodajskou politiku v ústředí NATO. Podle serveru Rzeczpospolita generál při výběrovém řízení, kde seděl v komisi, protežoval polského kandidáta. Dalším obviněním je, že jeho chování bylo popsáno jako homofobní a rasistické.

„Jakubczyk byl v komisi pro výběrové řízení a chtěl dát přednost jedné z kandidátek, která je z Polska, jeho chování bylo charakterizované jako homofobní a rasistické,“ píše se ve zprávě.

Navíc je zdůrazňováno, že Jakubczyk dříve působil jako zástupce velitele 18. mechanizované divize, jejímž velitelem byl v letech 2018 až 2022 generál Jarosław Gromadziński. Před rokem se Gromadziński stal velitelem Eurocorps ve Štrasburku, ale i on byl před koncem svého mandátu odvolán.

51letý Artur Jakubczyk zahájil svou vojenskou kariéru v roce 1993 studiem na Vysoké škole mechanizovaných vojenských důstojníků. V roce 1997 získal diplom inženýra-velitele. V témže roce obdržel svou první důstojnickou hodnost – podporučík.

Jakubczyk je také absolventem Vysoké vojenské technické školy, kde vystudoval národní bezpečnost. Po absolvování byl v říjnu 1997 odeslán do Siedlce, kde velel skupině, četě a rotě dálkového průzkumu v 1. průzkumném praporu. V roce 2004 byl vyslán do Iráku, kde během třetí rotace sloužil v polském vojenském kontingentu a poté pokračoval v postgraduálním studiu na Univerzitě národní obrany.

V roce 2007 sloužil Jakubczyk na misi ve vojenském kontingentu v Afghánistánu. Po návratu z mise nastoupil do funkce vedoucího průzkumného oddělení u 2. mechanizovaného sboru. V roce 2009 sloužil v Afghánistánu v operační jednotce ISAF v Kábulu a poté byl vyslán do Libye, kde sloužil v mezinárodním zpravodajském středisku NATO v Neapoli.

Jakubczyk zastával také funkce v operačním velitelství ozbrojených sil, generálním štábu polské armády a velel 2. hrubieszowskému průzkumnému pluku. V roce 2019 byl navržen do funkce zástupce velitele 18. mechanizované divize v Siedlcích a prezident Polské republiky Andrzej Duda jej jmenoval do hodnosti brigádního generála. Za svou práci byl oceněn medailí a americké armády.

Takto impozantní kariéru jak v polské armádě, tak i ve strukturách NATO, ukončilo údajné protežování polského kandidáta na vedoucí zpravodajskou politiku v ústředí NATO.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláci toho mají hodně společného s Ukrajinci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 05.08.2024 10:52:18
Jsou velice nacionalističtí, válkychtiví a chtěli by se stát evropskou mocností. Proto zbrojí jako o závod a staví se to čela protruské koalice. Západní státy a USA těchto jejich ambicí využívají k tlaku na Rusko, ale v žádném případě nemají zájem, aby se Polsko nebo Ukrajina mocnostmi staly - Západ je má pouze na špinavou práci. Oba tyto státy na to samozřejmě ani nemají, protože nejsou schopni vyvinout a vyrábět moderní sofistikované zbraňové systémy a vše si musí nakoupit ze Západu (Ukrajina do dostává zadarmo nebo na dluh). Tím se hodně podobají arabským státům, které také zbrojí jako o závod, ale zbraně musí nakupovat. Kam až taková politika občas vede by mohl vyprávět Saddám Husajn, který však již není mezi námi.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …