Povodně ještě nezačaly a už je kvůli nim politicky zle

12.09.2024 12:11 | Monitoring

Zneužívají politici nastávající povodňovou situaci ke své PR propagaci? Na jedné straně je jistě v pořádku, že informují veřejnost, na straně druhé není třeba ji zbytečně strašit. Nastoupená vláda a PR akce STAN trnem v oku poslance za ANO. A to není vše. Dělat si fotečky ze zasedání krizového týmu k povodňové situaci, tvářit se tragicky a pak to hned „bouchnout“ na FB, to chce náturu, zaznělo také.

Povodně ještě nezačaly a už je kvůli nim politicky zle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Meteorologická předpověď pro následující dny není příznivá a odborníci i laici se shodují v tom, že na většině území České republiky mohou nastat povodně. Ty nejčernější scénáře o záplavách podobných těm, které Česko zasáhly v letech 1997 a 2002 často komunikují i političtí reprezentanti jednotlivých stran a hnutí. Ne vždy se to ale u veřejnosti setkává s pochopením. Mnozí to považují za politické zneužívání možné přírodní katastrofy v předvolebním boji.

„Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval obyvatele, aby v souvislosti s povodněmi měli připravená evakuační zavazadla. Lidé by v nich měli mít nejnutnější věci osobní potřeby včetně léků, které pravidelně užívají, či například dokladů, hotovosti a platební karty,“ informoval o prohlášení ministra vnitra třeba server TN.cz, ale i další média.

Je třeba objektivně říci, že situaci nepodceňují ani opoziční politici, někteří ale mají výhrady právě k formě její prezentace.

Poslanec za hnutí ANO a bývalý záchranář Jiří Mašek v reakci na uvedená Rakušanova slova na svém facebookovém profilu upozornil, že se sice blíží 50letá voda, ale zároveň odsoudil PR, které si na aktuální situaci snaží dělat jak vláda Petra Fialy, tak hnutí STAN.

Hrozí 50letá voda, napsal a současně poděkoval meteorologům i složkám IZS. Zmínil také, že IZS má trvalou podporu zákonodárců a ČR patří mezi nejlépe připravené v Evropě.

„Přeji všem úspěšné zvládnutí následků očekávaných přívalových dešťů. Tedy, palec nahoru za včasné upozornění, ale připravená tiskovka s nastoupenou vládou a PR akce STAN na X?“ zeptal se evidentně s despektem k těmto akcím na závěr svého textu.

Mezi politiky, kterým je občany vytýkáno, že situaci využívají pro svoji kampaň, patří ale i Rakušanova kolegyně – hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Ta si na svůj facebook dala varování, které skutečně může působit v některých momentech až jako budící paniku.

„VÝSTRAHA PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ – POVODŇOVÉ OHROŽENÍ. Výstraha platná pro střední Čechy od pátku od 12 hodin do odvolání“, zveřejnila Pecková na svém facebookovém profilu v příspěvku, kde nechyběly rozbouřené vody jako obraz zkázy, ani varovné vykřičníky a přidala informaci o extrémním povodňovém ohrožení v Poděbradech od pátečních 15 hodin a stupních povodňové aktivity v dalších částích kraje.

„Jako předsedkyně Povodňové komise aktivuji pracovní skupinu Povodňové komise, která bude v pohotovosti 24 hodin denně a bude k dispozici pro ORP. Povodňová komise Středočeského kraje je svolána na čtvrtek v 11.30 hodin. Dnes v 18 hodin ministr životního prostředí Hladík a ministr vnitra Rakušan svolali na jednání hejtmany všech krajů. O dalším průběhu Vás budu neprodleně informovat,“ zakončila svůj příspěvek.

Skutečný olej do ohně ale současná středočeská hejtmanka přilila, když si na svůj facebookový účet umístila fotografii ze zasedání povodňového týmu, která obsahovala i display telefonu s účastníky tohoto jednání.

„Jako dělat si fotečky ze zasedání krizového týmu k povodňové situaci, tvářit se tragicky a pak to hned ‚bouchnout‘ na FB, to chce náturu. A pak že si na tom neštěstí STAN nedělá kampaň,“ napsal pod zmíněný příspěvek středočeský zastupitel Martin Herman (ANO).

Lépe se Petře Peckové nevedlo ani na sociální síti X, kde pod stejným příspěvkem sklidila opravdovou „bídu“.

 

„Co na to říká slepičák,“ napsal jí jeden z diskutujících s odkazem na bývalého člena STAN Petra Hlubučka, který je jedním z obviněných v korupční kauze Dozimetr.

Další pak připojil jen fotografii odkazující na zmíněnou kauzu heslem Dozimetr do každé obce a hejtmančiným portrétem.

„Vy jste neskutečná zrůda. Dělat si PR na strachu, v lidech ho násobit a doufat, že vám vyděšení lidé hodí hlas za to, že jste měla on-line jednání, jak ve společnosti šířit strach z přírodních katastrof,“ ohodnotil počínání současné hejtmanky jeden z diskutujících a druhý přidal doporučení ohledně evakuačního zavazadla.

„Myslím, jestli by nebylo lepší připravit evakuační zavazadlo pro celou vaši vládu!!!“

Na možné zneužití předvolební kampaně a styl hejtmančiny propagace pak upozornil i následující člen komunity.

„Tvl to tvoje PR je tak ukázkově primitivní a hloupé, to je na exemplární příklad do učebnic.“

„Co to máte za manýry strašit lidi. Evidentně vám to dělá dobře,“ pohoršoval se nad hejtmančiným stylem komunikace další.

Dodejme, že případná nebezpečí budeme v příštích dnech a hodinách sledovat a průběžně vás informovat v případě, že by se situace skutečně stala závažnou.

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemusíme se bát povodní, větru, deště, máme Fialu, Pekárovou, Vystrčila, Pavla, Koudelku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 12.09.2024 12:31:39
Čekám s vystoupením BIS, že za to může Rusko.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …