Právníci se shodují: Poslanci teď budou moct říkat cokoliv. Beztrestně

19.10.2012 13:15 | Zprávy

Nejvyšší soud částečně vyhověl stížnosti a rozhodl, že poslanec Věcí veřejných Vít Bárta nemůže být stíhán za to, že v únoru minulého roku nabídl na zasedání poslaneckého klubu kolegům bezúročné půjčky. Právníci jsou verdiktem překvapení. Mohlo by to v podstatě znamenat, že poslanci mohou na klubech ostatním klidně nabízet úplatky. Beztrestně.

Právníci se shodují: Poslanci teď budou moct říkat cokoliv. Beztrestně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Soudci tvrdí, že u Bárty šlo o projev na půdě sněmovny, což podle ústavy může potrestat maximálně mandátový a imunitní výbor. Nikoliv policie a soudy.

Toto rozhodnutí ovšem překvapilo leckterého právníka. Kdyby se zašlo do hlouby verdiktu, zjistilo by se, že zákonodárci tedy můžou na klubech ostatním bezostyšně nabízet úplatky. A co víc, dokonce je vyzývat k fyzické likvidaci konkurentů.

Husarský kousek obhajoby

„Tím rozhodnutím jsem opravdu překvapen, myslím, že by zasluhovalo přezkoumat u Ústavního soudu,“ zamýšlí se advokát Jaroslav Ortman oslavený serverem iDnes.cz.

Ortman dále dodává: „Sám o sobě je to husarský kousek obhajoby, protože tímto rozhodnutím je zpochybněna velká část rozsudku obvodního soudu. Když totiž bude chybět ten akt nabídky, tak se úplatek bude dokazovat jen velmi těžko.“

Tento názor podpořil i další serverem iDnes.cz oslovený - odborník na ústavní právo a děkan pražské právnické fakulty Aleš Gerloch. Podle něj díky rozhodnutí mohou poslanci na zasedáních klubů říct opravdu cokoliv.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

22:22 „Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

Prezident Petr Pavel hájí návrh na měsíční plat na reprezentaci pro první dámu. Považuje za správné,…