Příčiny energetické krize? EU a Německo. Musí nám zůstat veto, nabádají Svobodní

25.04.2024 16:37 | Monitoring

Také v energetice si musíme zachovat právo veta, myslí si předseda Svobodných Libor Vondráček. Zdroj problémů, které tento sektor v poslední době pronásledují, vidí také v tom, že Evropská unie začala svým členům zasahovat do otázek energetického mixu.

Příčiny energetické krize? EU a Německo. Musí nám zůstat veto, nabádají Svobodní
Foto: repro Facebook, KV
Popisek: Libor Vondráček na protestu v Praze

Energetika je poslední roky plná aktivistického strašení, nekompetence a ideologického pokrytectví. To si myslí Libor Vondráček, předseda Svobodných, který v těchto dnech upozornil na velké paradoxy, jež v poslední době provázejí diskusi na toto téma. A za příčinu současné energetické krize přímo označil našeho západního souseda.

„Ti stejní lidé, co vyčítají jiným strašení kvůli Green Dealu či migračnímu paktu, sami straší lidi kvůli fosilním palivům, a někdy dokonce i kvůli jádru. I proto je nezbytné bránit, aby se přestala EU míchat do záležitostí tvorby energetického mixu a zachovali jsme si v tomto právo veta. Neboť právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Podle jeho slov je důležité si také připomenout, že nebýt strašení přicházejícího z Rakouska, mohl být Temelín už dávno dvakrát výkonnější než dnes. „Naštěstí to u nás nedospělo do tak absurdní situace jako v Rakousku, abychom už postavenou elektrárnu ani nespustili. A vzhledem k menšímu potenciálu vodních elektráren v ČR bychom si takovou absurdnost mohli také méně dovolit,“ dodal Vondráček, který si myslí, že kvůli jednomu strašení jsme otevřeli „poloviční Temelín“ a kvůli druhému strašení roste na okolních polích plno řepky.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Svobodní podle jeho slov přitom už v roce 2010 tvrdili, že dotace do řepky kvůli přimíchávání do paliv škodí nejen ekonomice jako jiné dotace, ale i naší krajině. „Proto tuto povinnost chceme od té doby zrušit,“ zdůraznil Vondráček.

„Směrnice z EU, kterými se to tehdy odůvodňovalo, už dnes neplatí, a ani tehdy ta hloupá směrnice nemusela být záminkou pro podpoření devastace českého trhu a přírody. Zajímavostí je, že poslanci udělali z pěstování řepky mnohem výhodnější byznys na mimořádné schůzi den před volbami v roce 2010,“ připomněl Libor Vondráček s tím, že pro hlasovala většina Zelených, TOP 09, ČSSD (kde se zdržel jen Stanislav Křeček), KDU-ČSL a KSČM. „Čestný byl jen klub ODS, který dodal pro návrh ‚pouhých‘ 18 hlasů ze 77,“ doplnil předseda Svobodných.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…