Projekt Klimaticky neutrální život v Berlíně, vytvořili vědci z postupimské univerzity s finanční podporou německého ministerstva životního prostředí a dalších subjektů. Účast v projektu obnáší sledování různých aspektů života – zda do práce jezdíte autem, nebo na kole, jaké potraviny jíte, kolik elektřiny spotřebujete, čím a jak moc topíte nebo jaké jsou vaše další životní náklady.
V úvodu pořadu se reportérka Tereza Šťastná rozhodla vyzpovídat jednu z rodin, zapojených do projektu. „Pro klima by bylo nejlepší, kdybych jen prošla obchodem a vůbec nic nekoupila,“ říká Karin Beesová, matka tří dětí, při nakupování v jednom z berlínských obchodů. „Potřebujeme nějaké ovoce, většinou tedy nakupuji jablka a pokaždé stojíme před těžkým rozhodnutím, jestli koupit regionální jablka, anebo ta s označením BIO, oboje jsou totiž s ohledem na ochranu klimatu dobrá, ale obchod většinou nemá žádná regionální BIO jablka,“ komentuje Beesová svá velmi těžká rozhodnutí. Naštěstí dnes však žádné jablka nenakupuje a zastavuje se už jen nad nákupem mrkve, u které si vybírá ze tří druhů, ale nakonec se rozhodne pro tu, jež pochází z Německa. „Ještě obvykle kupujeme banány, vědci, kteří za projektem stojí, se totiž na uhlíkovou stopu banánů zaměřili a srovnali ji s mlékem a zjistili, že pokud koupíte 100 kilogramů banánů z Ekvádoru, tak je to klimaticky příznivější, než když koupíte 100 mililitrů mléka od německých krav, protože jejich chov vyprodukuje mnohem více emisí oxidu uhličitého,“ dodává Beesová.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Marek Korejs