Rozprášený Ivan Bartoš. „A teď čekám opravnou reportáž v ČT.“

15.10.2024 11:24 | Monitoring

„Soud naprosto rozprášil žalobu Ministerstva pro místní rozvoj na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ upozornil Michal Půr na rozsudek Krajského soudu v Brně, který potvrdil rozhodnutí ÚOHS ohledně otevřeného výběrového řízení MMR na digitalizaci stavebního řízení. Rozsudek označil žalobu MMR za nedůvodnou a potvrdil, že nedostatečně stanovené podmínky ztížily firmám přípravu konkurenceschopných nabídek. Michal Půr proto očekává opravnou reportáž od České televize.

Rozprášený Ivan Bartoš. „A teď čekám opravnou reportáž v ČT.“
Foto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš

Otevřené výběrové řízení pro Zajištění digitalizace stavebního řízení vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v březnu 2023. Toto řízení se stalo předmětem sporu poté, co firma System Servis podala návrh na přezkoumání zadávacích podmínek, přičemž upozornila na nereálnost harmonogramu a nepřiměřené smluvní podmínky.

Řízení bylo vedeno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který identifikoval pochybení MMR ve dvou bodech. Prvním pochybením bylo nejasné stanovení podmínek pro využívání standardního softwaru, což ztěžovalo firmám návrh systému. ÚOHS konstatoval, že MMR nevymezilo zadávací podmínky v souladu se zákonem a přeneslo velkou část rizika na dodavatele. Druhým pochybením bylo nedostatečné poskytnutí informací o lhůtách akceptace výstupů v akceptačním řízení, což ovlivnilo schopnost dodavatelů připravit a předložit své nabídky.

ÚOHS pak koncem roku 2023 uvedl, že nedostatečné vymezení zadávacích podmínek vedlo k porušení zákona. MMR následně podalo proti rozhodnutí ÚOHS rozklad, ve kterém se snažilo zpochybnit závěry ÚOHS, ale tento rozklad byl zamítnut. Krajský soud v Brně však 3. října 2024 potvrdil rozhodnutí ÚOHS a zamítl žalobu Ministerstva pro místní rozvoj s tím, že „není důvodná“.

„A je to tady! Soud smetl a naprosto rozprášil žalobu Ministerstva pro místní rozvoj na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tady to máte,“ sdílel plné znění rozsudku na svém účtu sociální sítě X politický komentátor a zakladatel projektu Datarun, Michal Půr.

V rozsudku se uvádí, že osoba zúčastněná na řízení, tedy System Servis s.r.o., byla dodavatelem s aktivní procesní legitimací k podání návrhu na zahájení řízení. Důvodem je, že byla alespoň teoreticky způsobilá plnit podstatnou část předmětu veřejné zakázky, což jí umožnilo získat veřejnou zakázku a podílet se na jejím plnění. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak posoudil otázku aktivní procesní legitimace správně.

V části týkající se aktivní legitimace žalobce tedy žaloba nebyla důvodná. Dále žalobní námitky, které zpochybňovaly závěry ohledně nedostatečnosti vybraného standardního softwaru a absence potřebných kvalifikací k provedení základních podmínek, nebyly shledány jako oprávněné.

Postup Ministerstva pro místní rozvoj při zadávání této veřejné zakázky byl shledán problematickým, zejména kvůli nejasným podmínkám týkajícím se akceptace standardního softwaru, což významně ovlivnilo schopnost dodavatelů připravit konkurenceschopné nabídky. Podle rozsudku „žalobce (zadavatel) podmínil užití standardního softwaru svým souhlasem, který mohl vybraný dodavatel získat (resp. se žalobce mohl rozhodnout takový souhlas neudělit) až po ukončení zadávacího řízení, tj. po uzavření smlouvy“.

Tato nejasně definovaná podmínka vyvolala značné nejistoty mezi potenciálními dodavateli. Ministerstvo neposkytlo dostatečně jasná kritéria pro akceptaci standardního softwaru, což znemožnilo účastníkům řízení přesně kalkulovat náklady a časový harmonogram plnění zakázky. Jak se uvádí v rozsudku: „To vedlo k nemožnosti sestavit kvalifikovanou, a především konkurenceschopnou nabídku.“

Soud dále konstatoval, že ministerstvo nepřiměřeně přenášelo riziko a odpovědnost za správné zpracování nabídky na dodavatele. „Požadoval-li přitom žalobce po dodavatelích, aby již při sestavování svých nabídek kalkulovali s takovou mírou rizika, pak nepřístupně přenášel svoji odpovědnost za řádné zpracování zadávacích podmínek na dodavatele a vytvářel bezdůvodnou překážku hospodářské soutěže,“ uvádí se v rozsudku.

Problematickým aspektem bylo také to, že ministerstvo ve většině případů odmítlo poskytnout upřesnění na dotazy dodavatelů týkající se této sporné podmínky. Tím se ještě více prohloubila nejistota účastníků zadávacího řízení.

Současně soud v rozsudku zdůraznil, že za řádné zpracování zadávacích podmínek nese odpovědnost jejich zadavatel, v tomto případě MMR, který má „povinnost zadávací dokumentaci zpracovat dostatečně kvalitně, určité, srozumitelně a s adekvátní mírou odbornosti tak, aby byli dodavatelé schopni sestavit vzájemně porovnatelné a konkurenceschopné nabídky“.

„Zdejší soud tedy v nosných ohledech zcela sdílí závěry žalovaného, které pokládá za zákonné a odpovídající jeho skutkovým zjištěním,“ stojí v rozsudku. Ministerstvu pro místní rozvoj k tomu byla upřena i práva na náhradu nákladů řízení. „Úspěšný byl žalovaný, tomu však podle obsahu soudního spisu nevznikly žádné náklady,“ vysvětluje rozsudek, proč ani žalovanému Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebude přiznána náhrada nákladů řízení. Proti tomuto rozhodnutí lze ještě ve lhůtě dvou týdnů podat kasační stížnost.

 „Soud jasně potvrdil, že celá ta story Pirátů o spiknutí řízeném Zdeňkem Zajíčkem (předseda Hospodářské komory, pozn. redakce) a oligarchicko-mediálním komplexem je jen lež,“ zdůraznil tak Michal Půr.

„Soud jasně potvrdil, že celá ta story Pirátů o spiknutí řízeném Zdeňkem Zajíčkem a oligarchicko-mediálním komplexem je jen lež. Stejně tak je lživá i reportáž v Reportérech ČT, na niž se mnozí odvolávali,“ zmínil Půr reportáž pořadu České televize Reportéři ČT, který přišel s tím, že kritika postupu Ivana Bartoše předsedou Hospodářské komory ČR Zdeňkem Zajíčkem vycházela ze zrušení předchozího projektu, který připravovala vláda Andreje Babiše pod vedením Kláry Dostálové (ANO) a měl stát okolo 2 miliard.

„Doufám, že bude následovat reportáž, kde to bude uvedeno na pravou míru,“ uvedl závěrem Michal Půr.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

MMR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEisenherz , 15.10.2024 12:38:14
Znám ze svého pracovního života, vypracování smluvních podmínek tzv. v čínském jazyce a psáno po zpátku! Později dochází k návrhu roubíkové smlouvy mezi dodavatelem a uživatelem.... Potom ty sviňky stejně nechtějí nic platit..... Typické české podnikatelské prostředí. Neznám nic horšího. Všude lépe, doma nejhůř!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zrazená Ukrajina, píše britský diplomat. Jenže to může být mnohem horší

13:13 Zrazená Ukrajina, píše britský diplomat. Jenže to může být mnohem horší

I mezi příznivci Ukrajiny se začíná šířit poznání, že Ukrajina není v dobré situaci. Například brits…