Rychle, kam s majetkem? Starmer nastupuje, boháči v Británii panikaří

05.07.2024 9:25 | Monitoring

Po vítězství levicové Labouristické strany v předčasných britských parlamentních volbách se její předseda Keir Starmer stane novým britským premiérem. Na vítězství levice, která chce výrazně zdanit kapitálové zisky a majetek, už reagují Britové – ze strachu rozprodávají a přesouvají majetky. Levice proto plánuje uvalit daně na producenty ropy a zemního plynu, vysvětluje na sociální síti blogerka Janina z Londýna.

Rychle, kam s majetkem? Starmer nastupuje, boháči v Británii panikaří
Foto: YouTube SkyNews
Popisek: Keir Starmer

Jednašedesátiletý Keir Starmer se narodil do skromných poměrů. Má tři sourozence, jeho matka byla zdravotní sestra a otec nástrojář. Šéf labouristů, jenž vyrůstal v Surrey, o sobě často říká, že pochází z dělnického prostředí. Rodiče ho pojmenovali Keir po zakladateli a prvním lídru labouristů Keiru Hardiem.

Podle expertů je centristický politik Starmer technokrat, který neumí strhnout davy, jako jeden z jeho předchůdců Tony Blair. Labouristy ale dokázal stabilizovat a přivést blíže ke středu. Úspěšný obhájce lidských práv a bývalý prokurátor Starmer chce podpořit podnikatele a zkrátit čekací lhůty u lékařů. Odpůrci ho nazývají „levicovým londýnským právníkem“, část labouristů mu vyčítá proizraelské postoje, uvedla na svém webu Česká televize.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

97%
1%
hlasovalo: 15095 lidí
V 650členné Dolní sněmovně budou mít většinu labouristé Keira Starmera. Exit poll, který vyšel krátce po uzavření volebních místností, ukazuje jasné vítězství levice. Podle odhadů BBC získají labouristé 410 křesel, konzervativci jen 131. 

Starmer ve vítězném projevu v centrálním Londýně uvedl, že „změna začíná teď“ a že na Británii znovu svítí naděje.

V Británii po jasném vítězství levice zavládl obrovský chaos mezi bohatými lidmi, upozornila blogerka Janina z Londýna. Labouristé již avizovali, že uvalí velkou daň na kapitálové zisky a majetek. „Labouristická strana chce zkásnout bohaté, ti proto začali už teď rozprodávat své majetky nebo je přesouvat mimo Velkou Británii,“ uvádí blogerka.

Kde chce ale poté britská levice brát peníze na všechny ty reformy, které si naplánovala, těžko říct. Protože zároveň nechtějí zvyšovat přímé daně a další daně, které už před tím konzervativci zvýšili. Peníze chtějí získat tím, že uvalí daně na producenty ropy a zemního plynu ze Severního moře,“ dodává Janina.

„Podle mě to dopadne jako windfall tax s ČEZem,“ uzavírá blogerka. Nové daně pro bohaté začnou platit 1. 1. 2025.

 

 

V den voleb konzervativní premiér Rishi Sunak pronesl, že je „čas zastavit labouristickou supervětšinu, která by znamenala vyšší daně po zbytek vašeho života“. Volby mohl posunout až na podzim, nechtěl ale riskovat, že se ocitne v ještě horší politické pozici, uvedl list The Guardian.

Sunak dlouhodobě čelil kritice za zvyšující se náklady na život nebo za jeho kontroverzní plán posílat migranty do Rwandy. Labouristé avizovali, že v případě vítězství okamžitě zastaví migrací účinněji a po svém.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skvělé. Snáze projde velbloud uchem jehly, než bohatec do království nebeského. Napařte jim na ty majetky daně, ať je dost pro migranty., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 05.07.2024 10:29:41
jejich povalování na dávkách něco stojí. A stále přibývají.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

22:40 Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

Výsledky předčasných parlamentních voleb ve Francii vzbuzují na jedné straně oslavy porážky „krajní …