S čipy ještě bude „legrace“. Greta z toho bude mít těžkou hlavu

07.11.2021 12:17 | Zprávy

Výrobci čipů hlásí velký problém. Počítačových čipů je sice nedostatek, ale emisí oxidu uhličitého z polovodičového odvětví je už příliš mnoho. K výrobě čipů, které se skrývají ve všem od stíhaček a automobilů až pro rychlovarné konvice a domovní zvonky, je zapotřebí obrovské množství energie, uvádí zpravodajský server CNBC.

S čipy ještě bude „legrace“. Greta z toho bude mít těžkou hlavu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Počítačové čipy

Podle týmu vědců z Harvardovy univerzity v roce 2020 představuje výroba čipů většinu produkce oxidu uhličitého z elektronických zařízení. Několik částí procesu výroby polovodičů potřebuje velké množství elektřiny. Někteří výrobci čipů tak dokonce vypouštějí více oxidu uhličitého než známé automobilky.

Většina čipů se vyrábí v Asii. Významné postavení má Tchaj-wan díky společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která vyrábí více čipů než kterákoliv jiná firma na světě. Firma, která vyrábí čipy například pro firmy Apple a Tesla, potřebuje ročně více elektřiny než hlavní město Tchaj-pej.

V roce 2017 TSMC vypustila 6 milionů tun oxidu uhličitého, loni už to bylo 15 milionů tun. V posledních letech v emisích skleníkových plynů překonala podle údajů agentury Bloomberg i automobilového giganta GM.

Emise TSMC také stále rostou kvůli pokračující expanzi. TSMC v létě oznámila, že chce do roku 2050 dosáhnout nulových čistých emisí. Z dalších firem mají v polovodičovém odvětví velkou uhlíkovou stopu také Samsung a Intel.

Samsung neoznámil vlastní cíl nulových čistých emisí, ale je důležitou součástí plánu Jižní Koreje, která chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální. Intelu se v posledních letech podařilo snížit emise. Loni 82 % spotřebované energie firmy pocházelo ze „zelených“ zdrojů.

Zelení aktivisté, snící o bezuhlíkové ekonomice, tak možná budou postaveni před otázku, zda se vzdají svých elektronických přístrojů, které bez čipů zkrátka nevyrobíte.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Poslanecké nuly.“ Macinka se u vyznamenání rozjel. Řešila se „ostuda Sněmovny“

14:25 „Poslanecké nuly.“ Macinka se u vyznamenání rozjel. Řešila se „ostuda Sněmovny“

Petr Macinka (Motoristé) se v pořadu Podtrženo, sečteno internetové televize XTV pustil do světového…