Schwarzenberg v bulváru. Dal mu rozhovor a takto dopadl

20.10.2012 7:31 | Zprávy

Že není čeština silnou parketou knížete, si Karel Schwarzenberg dobře uvědomuje. Nemá totiž dokončené české vzdělání. Jen co v pátek šéf TOP 09 zahájil volební kampaň, všímá si šišlání a komolení slov i bulvár. Ten knížeti doporučuje denní program, pokud se chce stát hlavou státu. Logopedii, gramatiku a rétoriku.

Schwarzenberg v bulváru. Dal mu rozhovor a takto dopadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Může to znít jako novinářský vtip, jenže kníže by tento problém opravdu neměl přehlížet. Náklad bulvárních novin, tady konkrétně deníku Aha!, je podle Unie vydavatelů přes 80 tisíc výtisků denně. To by Schwarzenbergovi mohlo nadále fakticky uškodit a ubrat potencionální voliče.

To, že je Schwarzenberg kritizován kvůli nesrozumitelnému vyjadřování a gramatice, dobře ví. Bulvár přepsal krátký rozhovor s knížetem ohledně jeho problému v původním znění. „Za prvé je pravda, že jsem celý život špatný žák… eee… a tak za studenta na univerzitě moje výsledky nebyly valné,“ míní šéf TOP 09.

"Dedokončené vzdělání"

Za druhé je podle něj také známá věc, že 41 let žil v zahraničí. „Mám dedokončené české vzdělání. Pro mě ukončila možnost se opravdu naučit některý věci,“ říká kníže v rozhovoru v původním znění s tím, že v pravopisu prostě chyby dělá. „To je naprosto prověřené,“ dodává.

Kritizován Schwarzenberg často bývá i kvůli podřimování. „Když lidi to považujou za závažný důvod, prrosim, tak často, jak si lidi myslí, jsem tam nespal, ale to je jiná záležitost,“ odpovídá ministr zahraničí. „Už z duvodu bych si zachoval duševní zdraví, tak radši si zdřřímnu,“ dodává.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

22:22 „Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

Prezident Petr Pavel hájí návrh na měsíční plat na reprezentaci pro první dámu. Považuje za správné,…