Seškrtat dávky, vyhodit „falešné“ uprchlíky. Pravicové Švédsko radí Německu

28.08.2024 7:42 | Monitoring

Maria Malmer Stenergardová je od roku 2022 švédskou ministryní pro migraci. A daří se jí snižovat počty imigrantů přicházejících do země. Udělala totiž tři zásadní kroky. Němci po masakru v Solingenu přemýšlejí, zda se vydat švédskou cestou.

Seškrtat dávky, vyhodit „falešné“ uprchlíky. Pravicové Švédsko radí Německu
Foto: Vít Hassan
Popisek: V jihošvédském městě Malmö

Švédská pravicová vláda se ujala moci v roce 2022 a ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergardová spustila zahraniční kampaň nabádající cizince, aby do Švédska opravdu nejezdili. Vláda ve Stockholmu má za to, že podobnou kampaň je třeba vést, protože Švédsko bylo donedávna vnímáno jako země, ke lze snadno získat povolení k trvalému pobytu a také sociální dávky.

Ale s novou pravicovou vládou se situace změnila. Švédové už toho totiž měli dost. Aby země mohla integrovat migranty, chce mít „velmi nízké počty žadatelů o azyl po mnoho let“. Za tímto účelem nová vláda krok za krokem mění migrační a azylový systém, napsal k tématu nejčtenější německý deník Bild.

Maria Malmer Stenergardová deníku poskytla rozhovor, v němž nastínila tři kroky, kterými se jí a vládě ve Stockholmu daří snižovat počty migrantů přicházejících do země.

Krok první: „Omezujeme výši sociálních dávek, které můžete pobírat. V současné době můžete získat stejnou částku jako za špatně placenou pozici na plný úvazek. To je absurdní situace, která ponouká nepracovat, ale žít z prostředků společnosti.“

Krok druhý: „Většina těch, kteří v současnosti žádají o azyl v Evropě, nepotřebuje ochranu, a to se musí změnit, to znamená: Zůstat by měli mít pouze uprchlíci, kteří jsou skutečně pronásledováni doma.“

Krok třetí: „Máme mnoho lidí, kteří zůstávají ve Švédsku, i když jim byl zamítnut azyl. Skrývají se. Takže to změníme.“

Do budoucna by měli všechni migranti mířící do Švédska končit v imigrantských centrech, a pokud bude rozhodnuto, že azyl nedostanou, mají být urychleně umístěni do repatriačního centra, než budou deportováni ze Švédska.

Ale pozor, Švédové mezi imigranty rozlišují. Zatímco vůči běžencům ze Sýrie či Afghánistánu jsou ostražití, uprchlíci z Ukrajiny jsou přijímáni dobře, protože se do švédské společnosti mnohem snáz a aktivněji integrují.

„Musíme zajistit, aby ti, kdo přijdou, nejen fyzicky překročili hranice země, ale také překročili hranice do společnosti a stali se její součástí,“ prohlásila ministryně. To znamená: Každý, kdo nemůže být integrován, bude deportován.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všechno pozdě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVonRupp , 28.08.2024 9:47:42
A bůhví, jak důsledně se to bude uplatňovat. I přes katastrofální stav je ve švédské politice ještě dost vítačů, jako Ylva Johansson

|  9 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …