Šichtařová: Inkluze je drahý experiment, který ubližuje dětem

16.09.2024 9:27 | Monitoring

Ekonomka a kandidátka do Senátu za Svobodné v Praze 4, Markéta Šichtařová, se ostře vymezila proti současné podobě inkluze ve školství. V rozhovoru pro pořad Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS označila inkluzi za neúspěšný projekt, který zbytečně zatěžuje jak státní rozpočet, tak vzdělávací systém a ubližuje nejen hendikepovaným, ale i talentovaným dětem. Podle Šichtařové by zrušení tohoto projektu přineslo významné úspory.

Šichtařová: Inkluze je drahý experiment, který ubližuje dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová

„Celkově ten princip je špatně, protože to ubližuje jak talentovaným dětem, tak i hendikepovaným. Ubližuje to i personálu, který se kolem toho točí,“ uvedla v pořadu Šichtařová. V rámci svého vystoupení zdůraznila, že nejen školství, ale celý státní aparát by měl projít výraznou redukcí.
 
Ekonom Lukáš Kovanda, který byl dalším hostem pořadu, souhlasí s nutností omezit výdaje v českém školství a reformovat jeho strukturu. „Inkluze je nákladné opatření, které nepřináší očekávané výsledky,“ prohlásil Kovanda, s tím, že podobné problémy s úrovní školství jsou patrné v celé Evropě.
 
Šichtařová navíc upozornila na stále rostoucí počet státních úředníků, jejichž množství se za poslední dekádu výrazně zvýšilo. „Museli bychom pravděpodobně zrušit nebo zásadně předělat služební zákon, který komplikuje propouštění přebytečných úředníků,“ dodala s tím, že současný stav je neudržitelný.
 
Z pohledu kandidátky na senátorku je tedy inkluze jedním z mnoha příkladů, kdy stát zbytečně plýtvá prostředky, aniž by přinášel skutečný prospěch společnosti.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Valachová by za inkluzi měla sedět až zčerná., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJaroslav z Bystřice , 16.09.2024 12:54:06

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …