Soused má soláry? Poplatky zaplatíte i vy. Síkela se raduje, jak se to vyplatí

10.07.2024 15:05 | Analýza

Odběratelé elektřiny se musejí připravit na to, že jim od července opět zdraží elektřina. Důvodem je zavedení nového poplatku týkajícího se sdílení elektřiny vyrobené ze solárních panelů. Za možnost jejího sdílení a související náklady na činnost nového Elektroenergetického datového centra totiž nebudou platit pouze majitelé solárů, kteří novinku využijí, ale úplně všichni Češi odebírající elektřinu. A to za každé odběrné místo jednotlivě. „Energie, která se vyplatí nám všem,“ těší se z novely resort Jozefa Síkely (STAN).

Soused má soláry? Poplatky zaplatíte i vy. Síkela se raduje, jak se to vyplatí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Solární panely

Už na aktuálním červencovém vyúčtování přibude částka, kvůli níž mohou být odběratelé elektřiny nepříjemně při příštím placení nákladů za energie zaskočeni. Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž vydal změnová cenová rozhodnutí, která obsahují novou cenu za provoz nesíťové infrastruktury, zahrnující i úhradu nákladů na činnost Elektroenergetického datového centra, což pro odběratele znamená zdražení, které nyní přichází na základě vloni schválené novely energetického zákona.

Právě změny z této novely ERÚ implementuje od začátku roku a od 1. července 2024 nabývá účinnosti část týkající se poplatku za činnost datového centra, jež bude mít na starost sdílení elektřiny v rámci „komunitní energetiky“. A přestože jde o záležitost, na které budou profitovat výhradně majitelé solárních panelů, poplatek budou povinně platiti i ti, kteří vůbec žádné soláry nemají. Prozatím má jít v tomto roce o cenu 5 korun a 10 haléřů za měsíc, což znamená, že si lidé připlatí za elektřinu přes 60 korun za rok.

Pokud však máte kromě bytu například i garáž a chatu, dělá již poplatek celkově za rok necelých 184 korun, jelikož se vztahuje na úplně každé odběrné místo. A na tom, že se daný odběratel ani na jednom z míst nebude na sdílení elektřiny ze solárů podílet, nezáleží – zaplatit po rozhodnutí ERÚ vyplývajícího z novely energetického zákona budou muset úplni všichni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialova zlodějna., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 10.07.2024 15:50:50
Okrádání občanů je denním pořádku. A pak se Fiala diví, proč tuto vládu většina národa nenávidí. Prostě loupežníci SPOLU

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…