Stav Joe Bidena: Co přesně se kolem toho provádělo v Bílém domě

22.08.2024 16:36 | Monitoring

Americký prezident Joe Biden před měsícem po tlaku zevnitř Demokratické strany odstoupil z kandidatury v podzimních prezidentských volbách, ačkoliv Bidenova administrativa dlouhodobě přesvědčovala veřejnost, že je prezident v dobré fyzické i psychické kondici. Nyní vyšlo najevo, že nejbližší Bidenovi spolupracovníci dobře věděli o jeho zhoršeném stavu, ale vehementně se snažili tuto realitu utajit.

Stav Joe Bidena: Co přesně se kolem toho provádělo v Bílém domě
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Kritici prezidenta Bidena dlouho naznačovali, že není duševně způsobilý k výkonu funkce v dalším funkčním období, Biden ale usiloval o znovuzvolení, dokud ho demokratičtí lídři fakticky nedonutili odstoupit po katastrofálním výkonu v debatě proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Po celou dobu Biden a představitelé Bílého domu trvali na tom, že je stále v nejlepší formě.

Jenže podle nejnovějších informací nejbližší okolí prezidenta Bidena pracovalo na utajení jeho uvadajícího zdravotního stavu. I média nakloněná Bidenovi, jako Washington Post, totiž podle zákulisních informací potvrdila, že „jednaosmdesátiletý muž již dlouho vykazoval známky úpadku, ale jeho nejbližší okolí pracovalo na tom, aby jeho úpadek utajilo“.

„Pro Bidena i pro Spojené státy by bylo lepší, kdyby dodržel svůj slib z kampaně v roce 2020, že bude ‚přechodnou‘ osobností, třeba tím, že se vzdá kandidatury už po překvapivě dobrém výsledku demokratů v průběžných volbách v roce 2022,“ uvedli redaktoři deníku Washington Post.

Přitom právě média nakloněná Bidenovi dlouhodobě přehlížela známky jeho stárnutí a dokonce napadala zprávy jiných médií o zjevném zhoršování zdravotního stavu prezidenta. Levicová sloupkařka deníku Washington Post Jennifer Rubinová se v červnu rozohnila, že článek Wall Street Journalu o Bidenových přešlapech za zavřenými dveřmi je „nekvalitní a prezident je stále naprosto způsobilý vést zemi“.

O šest týdnů později byl Biden z kandidatury vyřazen. Po zpackané debatě na CNN se mainstreamová média a vysoce postavení demokraté najednou rychle obrátili proti Bidenovi a mnozí z nich ho otevřeně vyzvali, aby odstoupil. Konzervativci sledovali, jak ti samí lidé, kteří před debatou odmítali obavy, najednou chtěli, aby se Trumpovi postavil nový kandidát.

Jakmile Biden ukončil svou snahu o znovuzvolení, Demokratická strana se rychle konsolidovala za viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, která nyní usiluje o Bílý dům místo končícího prezidenta.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

19:20 Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

Koalice STAČILO! rozšířila svou nabídku na internetovém obchodě Futura.cz, kde nabízí trička s komun…