Stejně jako za covidu. Vadná data. Green Deal demaskován. Český matematik odhaluje

05.09.2024 21:50 | Komentář

Nezáleží na počtu odborníků, ale na kvalitě argumentů. To tvrdí deklarace, kterou pod hlavičkou nizozemské nadace Climate Intelligence Foundation podepsalo více než 1900 vědců a která je odpovědí na zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu, jež bere svět jako nezpochybnitelné. Také několik českých vědců se podepsalo pod prohlášení, jímž se na veřejnost obracejí s cílem demaskovat Green Deal. Podle matematika Tomáše Fürsta, jednoho ze signatářů, vědecké hypotézy o vývoji klimatu vytvářejí lidé, kteří poměrně dobře chápou, že čím větší katastrofa jim z modelů vyleze, tím větší šance je, že dostanou další tučný grant.

Stejně jako za covidu. Vadná data. Green Deal demaskován. Český matematik odhaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Východoevropská stávka za klima studentského ekologického hnutí Fridays for Future na Staroměstském náměstí

Mezinárodně uznávanou autoritu v oblasti klimatických změn je Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC), vědecký mezivládní orgán, který byl založen v roce 1988 k vyhodnocování rizik změny klimatu dvěma organizacemi OSN: Světovou meteorologickou organizací a Programem OSN pro životní prostředí. Sám však žádný původní výzkum neprovádí,ani přímo nesleduje změny klimatu, ale provádí systematický přehled veškeré relevantní publikované vědecké literatury s cílem poskytnout komplexní aktualizované informace o změnách klimatu, jejich účincích a možných strategiích.

Na opačném pólu stojí nizozemská nadace Climate Intelligence Foundation (zkráceně Clintel), která naopak upozorňuje na údajnou manipulaci s klimatickými daty a jejich chybnou interpretaci ze strany IPCC a politiků. O sobě tvrdí, že se snaží objektivně a transparentně informovat širokou veřejnost o tom, jaká fakta jsou dostupná o klimatických změnách a klimatické politice a také kde se fakta mění v domněnky a předpovědi. Nadace vede a podněcuje veřejnou diskusi a provádí investigativní zpravodajství v této oblasti. Clintel chce fungovat jako místo mezinárodního setkání vědců s různými názory na klimatické změny a klimatickou politiku. Mainstreamovými médii je ovšem zpochybňován a označován za klimatoskeptiky, nebo přímo za popírače vědy.

Čím větší katastrofu „věští“, tím tučnější grant

I tak se v Česku našla skupina vědců, kterým je přístup Clintelu blízký a naopak se neztotožňují se závěry, které prostřednictvím Mezinárodního panelu pro změnu klimatu přijímá takřka celý svět. „Za tu dobu, co se pohybuju ve vědě, jsem viděl mnoho modelů, do nichž jejich pyšní akademičtí autoři vložili mnoho úsilí a reklamy, ale které při predikci věcí budoucích strašlivě selhaly. Psal jsou o tom zde. Málokdo si to uvědomuje, ale za celou dobu covidové epidemie se neobjevil ani jeden model, který by byl schopen aspoň přibližně správně předpovědět, kdy právě probíhající vlna infekcí vyvrcholí nebo jestli přijde další vlna, případně kdy. Predikční modely byly během epidemie úplně bezcenné,“ říká pro ParlamentníListy.cz matematik Tomáš Fürst z Katedry matematické analýzy a aplikací matematiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

klimašílenství, gender ideologie, inkluze, covid...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepetpa , 06.09.2024 9:03:29
vše jsou to pouze nástroje globalistů, jak vydělávat na strachu a hlouposti lidí pomocí placených politických a mediálních "elit". Zvrácená menšina světa ovládá většinu světa s cílem maximalizovat své zisky a upevňovat svoji politickou moc. Dnešní demokracie se stala vládou kapitálu a morální zvrácenosti, podporou válek, prosazování úchylných menšin na úkor většinové populace, návrat fašismu a šíření nenávisti vůči těm, kteří brání "normální svět a svoje zdroje a území

|  11 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…