Strážit hranice? „To nefunguje, obnovte Schengen.“ Zelení v Německu píší von der Leyenové

12.08.2024 14:55 | Zprávy

Zelení kritizují hraniční kontroly zavedené ministryní vnitra Nancy Faeserovou, protože podle nich Německo nejedná v souladu se Schengenským hraničním kodexem. Tvrdí, že kontroly jsou neúčinné, vedou k narušování života v příhraničních oblastech a způsobují vysoké náklady. V otevřeném dopise adresovaném i Ursule von der Leyenové Zelení požadují návrat k otevřenému schengenskému prostoru.

Strážit hranice? „To nefunguje, obnovte Schengen.“ Zelení v Německu píší von der Leyenové
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Zelení politici kritizují stacionární hraniční kontroly, které zavedla ministryně vnitra Nancy Faeserová. V otevřeném dopise adresovaném Evropské komisi a její předsedkyni Ursule von der Leyenové vyjádřili obavy, že Německo nejedná v souladu se Schengenským hraničním kodexem, informuje deník Zeit.

„Obracíme se na Vás dnes s obavami ohledně stacionárních hraničních kontrol zavedených spolkovým ministerstvem vnitra s Polskem, Českou republikou, Rakouskem a Švýcarskem,“ stojí v dopise poslanců strany v Evropském parlamentu, Spolkovém sněmu a zemském sněmu adresovaném Evropské komisi a její předsedkyni Ursule von der Leyenové.

V dopise tvrdí, že účinnost těchto kontrol je sporná a že vedou k negativním důsledkům, jako je vyhýbání se kontrolám a narušování života a podnikání v příhraničních oblastech. I policejní odbory dle nich poukazují na obrovské náklady a popírají účinnost kontrol. Policejní odbory varují především před nedostatkem personálu a vybavení.

„Nová odborná zpráva navíc ukazuje, že zamýšlený účinek hraničních kontrol a zprávy o úspěchu v tomto ohledu jsou velmi sporné a v mnoha případech nejsou statisticky prokázány,“ uvádí se v dopise, který mimo jiné podepsali i poslanci Evropského parlamentu Anna Cavazziniová a Erik Marquardt, poslanci Spolkového sněmu Filiz Polatová a Marcel Emmerich a poslankyně Braniborského zemského sněmu Sahra Damusová.

Zelení požadují, aby Evropská komise zajistila dodržování pravidel a aby se Německo vrátilo k otevřenému schengenskému prostoru. „Evropská komise musí zajistit dodržování právních předpisů,“ cituje dopis server RND.de.

Dne 19. července v Německu skončily dočasné kontroly na hranicích, které byly zavedeny kvůli mistrovství světa ve fotbale. Kontroly na hranicích s Polskem, Českou republikou a Švýcarskem, které jsou v platnosti od podzimu 2023, byly prodlouženy do poloviny prosince.

Stacionární kontroly jsou na pozemní hranici s Rakouskem zavedeny od roku 2015 a byly několikrát prodlouženy s cílem omezit nelegální migraci a bojovat proti převaděčství. Aktuálně jsou prodlouženy do do 11. listopadu.

Kontroly na hranicích mezi Německem a Francií byly ministryní vnitra Nancy Faeserovou prodlouženy až do 30. září kvůli olympijským hrám v Paříži.

Dle dopisů Zelených je zavedení dočasných kontrol, například kvůli mistrovství světa ve fotbale, pochopitelné dočasné opatření. Zdůrazňují však, že po skončení těchto dvou významných akcí je třeba ukončit stacionární hraniční kontroly.

Ministryně vnitra Nancy Faeserová podporuje pokračování hraničních kontrol. Prodloužila kontroly na hranicích s Francií až do 30. září kvůli bezpečnostním opatřením během olympijských her v Paříži. Faeserová se zaměřuje na omezení nelegální migrace a považuje hraniční kontroly za efektivní způsob, jak toho dosáhnout. V souvislosti s tím zdůraznila důležitost těchto opatření a podporuje jejich prodloužení i po skončení významných událostí, jako jsou olympijské hry.

I německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro Saarbrücker Zeitung zdůraznil, že Německo bude i nadále přísně kontrolovat své hranice, aby omezilo nelegální vstupy. Podobný postoj zaujali i ministři vnitra z CDU, kteří požadují zachování kontrol, dokud nebudou trvale zabezpečeny vnější hranice EU a reformován evropský azylový systém, což se očekává nejdříve v roce 2026.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …