Sunak předložil svou rezignaci králi Karlu III.

05.07.2024 12:50 | Zprávy

Po porážce ve volbách britský premiér Rishi Sunak přiznal prohru, poblahopřál labouristům k vítězství a slíbil klidné předání moci. Oznámil, že rezignuje na funkci předsedy konzervativců, jakmile budou přijata opatření pro výběr jeho nástupce. Poté, co opustil Downing Street 10, zamířil do Buckinghamského paláce, aby předložil svou rezignaci králi Karlu III.

Sunak předložil svou rezignaci králi Karlu III.
Foto: z internetu
Popisek: Sunak

Britský premiér v projevu po volbách, který vysílala britský stanice BBC, přiznal porážku.

„Gratuluju svým oponentům k energetické a dobromyslné kampani,“ řekl směrem k labouristům, kteří ve volbách získali parlamentní většinu. Předseda labouristů Keir Starmer se stane premiérem a může sestavit většinovou vládu, informuje agentura AP NEWS. „Strana labouristů vyhrála tyto volby.“

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

97%
1%
hlasovalo: 15565 lidí
Sunak zdůraznil, že výměna vládních stran proběhne v klidu, což by dle něj mělo všem dodat důvěru ve stabilitu země a její budoucnosti. „Je z čeho se učit a o čem přemýšlet. A beru na sebe odpovědnost za porážku,“ prohlásil.

V reakci na drtivou porážku též Sunak rezignuje na funkci předsedy konzervativců. „V návaznosti na tento výsledek odstoupím z funkce předsedy strany, nikoli však okamžitě, ale jakmile budou přijata formální opatření pro výběr mého nástupce,“ cituje Sunaka deník The Guardian. „Je důležité, aby se Konzervativní strana po 14 letech ve vládě obnovila, ale také aby se profesionálně a efektivně ujala své klíčové role v opozici.“

Dosavadní premiér již opustil svou rezidenci v Downing Stret 10 a zamířil do Buckinghamského paláce, aby zde králi Karlu III. předložil svou rezignaci.

„Je to těžký den, ale opouštím tuto práci se ctí, že jsem mohl být premiérem nejlepší země na svět,“ řekl Sunak v posledním projevu před svou rezidencí. Dodal, že této práci dal vše.

Po Sunakově rezignaci do Buckinghamského paláce zamíří předseda labouristů Starmer, aby krále požádal o požehnání k sestavení vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proroctví se naplnilo. Francie je mrtvá.“ Temné zvěsti hned po volbách

9:40 „Proroctví se naplnilo. Francie je mrtvá.“ Temné zvěsti hned po volbách

Vítězná levicová koalice, vedená Jean-Luc Mélenchonem a tvořená Nepoddajnou Francií, Socialistickou …