Ta, která porazila Českou televizi: Zastavte očkování a odškodněte

08.07.2024 14:43 | Komentář

Česká televize se musí z rozhodnutí Městského soudu v Praze omluvit v pořadu Newsroom ČT24 imunoložce Zuzaně Krátké za to, že ji a Zdravé fórum lživě označila za antivaxery, dezinformátory a šiřitele nebezpečných výmyslů. Přesto vědkyně varuje, že problémům není konec. Z Facebooku jí byl po pár minutách smazán příspěvek se záznamy přednášek lékařů v Poslanecké sněmovně na téma nežádoucí účinky vakcinace. „Jen jsme požadovali proplácení odškodnění poškozeným. Dosud ho nikdo po očkování proti covidu nedostal. A požadujeme zastavení očkování, dokud nebude jistota, že jsou vakcíny účinné a bezpečné,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zuzana Krátká.

Ta, která porazila Českou televizi: Zastavte očkování a odškodněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: RNDr. Zuzana Krátká, Ph.D., na semináři Analýza proticovidových opatření v PS

Zloděj křičel „chyťte zloděje“ a nakonec byl po dvou a půl letech usvědčen sám. Tato věta sedí jako ulitá na Českou televizi, která dne 5. prosince 2021 v pořadu Newsroom ČT24 v reportáži s názvem „Covidové dezinformace“ označila občanskou iniciativu Zdravé fórum jako antivaxerskou skupinu a šiřitele nesmyslů a dezinformací, přičemž v této prezentaci využila loga platformy a zobrazila tváře jejích zástupců – advokáta Tomáše Nielsena a imunoložky Zuzany Krátké. Čas oponou trhl a 4. července 2024 mohl Tomáš Nielsen na sociální síti X napsat: „Městský soud v Praze právě rozhodl, že se Česká televize musí omluvit RNDr. Zuzaně Krátké za pořad Newsroom, v němž ji a Zdravé fórum lživě označila za antivaxery, dezinformátory a šiřitele nebezpečných výmyslů.“ Toto sdělení doplnil informací, že po doručení bude rozsudek pravomocný.

Jen škoda že tento verdikt nepřišel dříve, dokud byl moderátorem pořadu Luboš Rosí, ředitelem zpravodajství Zdeněk Šámal a generálním ředitelem Petr Dvořák. Ale pojďme na začátek. Dotčení onou reportáží se obrátili na vedení České televize se žádostí o nápravu. Když nebyli vyslyšeni, podali stížnost k Radě ČT. Ta na svém jednání v červenci 2022 konstatovala, že pokud Česká televize označí někoho jako dezinformátora, jako učinil pořad Newsroom ČT24 iniciativu Zdravé fórum, je nutné věc doložit. „Je naprosto neakceptovatelné, aby pomluvený či negativně zobrazovaný subjekt, zejména v případech tak citlivých, jako je v současnosti obvinění z šíření dezinformací, nedostal v daném pořadu prostor k vyjádření s odůvodněním na malý časový prostor reportáže, jako se to stalo v případě této reportáže,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz tehdejší předseda Rady ČT Pavel Matocha.

Odvolací soud klepl osazenstvo Kavčích hor přes prsty

Rada ČT sice požádala generálního ředitele Petra Dvořáka, aby jí do 20. srpna 2022 sdělil, jaké z uvedeného závěru Rady ČT vyvodil důsledky, a to jak směrem k autorům reportáže, tak směrem k osobám zmíněným v reportáži, ale k žádné nápravě nedošlo. Tehdejší šéf Kavčích hor pouze Radě ČT napsal, že věc je předmětem soudního řízení a Česká televize nebude v zájmu ochrany své pozice v soudním řízení poskytovat podrobnější stanovisko. Žalující strana, kterou zastupoval advokát Tomáš Nielsen, dala opakovaně najevo, že je připravena jednat o smírném řešení, ale Česká televize o něj nejevila zájem. Navíc přišla s tvrzením, že v inkriminovaném pořadu neoznačila Zdravé fórum za dezinformační web, skupinu antivaxerů a šiřitele výmyslů, ale jen poskytla objektivní informace, tak aby si diváci mohli udělat vlastní názor.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každou chvíli vypluje na povrch podprůměrná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 08.07.2024 15:40:03
profesionální úroveň redaktorů i jiných pracovníků ČT. Je to např. případ paní Krátké, kdy ji označili imunologičtí diletanti ČT antivaxera a desinformátora, Řezníček za trapně vedenou presidentskou debatu mezi Babišem a Pavlem....... Je to ostuda nezveřejňovat pravdu např. o skutečném dění na Ukrajině od roku 2014 nebo nezvat do ČT některé odborné osoby s kritickým názorem k dnešní diletanské 5K.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Ztratíme totální kontrolu.“ Clintonová vypustila, co mělo zůstat pod pokličkou

10:25 „Ztratíme totální kontrolu.“ Clintonová vypustila, co mělo zůstat pod pokličkou

Hillary Clintonová vyzvala společnosti provozující sociální média, aby přijaly důraznější opatření v…