Takto vypadá v České televizi debata o Ukrajině. Expert na ukázku rozebral jeden diskusní pořad

12.04.2014 14:29 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Nad pozoruhodnou argumentací politologa Michaela Romancova o Krymu a Kosovu v pořadu Hyde Park České televize se zamýšlí Petr Žantovský v první části svého pravidelného ohlédnutí za tím, co zajímavého se odehrálo v médiích. Bez povšimnutí nenechává ani roli České televize při zneužití výročí Karla Kryla a netají se zvědavostí, jak média naloží se soudním výrokem o odškodnění pro ministryni Věru Jourovou.

Takto vypadá v České televizi debata o Ukrajině. Expert na ukázku rozebral jeden diskusní pořad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

První část svého ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích věnuje Petr Žantovský tomu, jak se v domácích sdělovacích prostředcích hovoří a píše o dění na Ukrajině. Jako odborník na tento segment geopolitiky a rusko-ukrajinskou problematiku je vnímán Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který poměrně často vystupuje v České televizi, v Českém rozhlase, ale také v jiných rádiích i řadě periodických tiskovin. Ve čtvrtek byl hostem hodinového pořadu Hyde Park ČT24.

Během něj zopakoval to, co už říkal několikrát, že nelze srovnávat příběh Kosova s příběhem Krymu a Ukrajiny obecně. „To se uvádí poměrně často. Jak víme, Kosovo vyhlásilo svoji nezávislost v roce 1991, v roce 2008 ustanovilo svoji samostatnost i státoprávně a následně bylo většinou evropských, ale i řadou mimoevropských zemí uznáno. Podotýkám, že nikoli všemi. Například Španělé, Řekové, Slováci, patřící do Evropské unie, samostatnost Kosova do dneška neuznali,“ uvádí Petr Žantovský pro ParlamentníListy.cz, že to vůbec není tak, že se státy EU zachovaly jednotně a jiné státy z Evropy jinak.

Expert pro přiznání práva na sebeurčení požaduje občanskou válku

Přitom se podivuje zdůvodněním, která politolog Romancov uvádí. Jednak to, že v Kosovu proběhla občanská válka, a pak, že se Kosovo nepřidalo k jinému státu. „Vůči tomu lze argumentovat poměrně snadno. Asi si nebudeme říkat, že pro přiznání práva na sebeurčení nějakého národa nebo národního celku je úplně nezbytné, aby tam proběhla občanská válka. To bychom si jako podmínku nějakého mezinárodněprávního aktu asi nekladli. A zřejmě ani pan Romancov, od něhož to bylo spíš nešťastné vyjádření. Nicméně proběhlo médii a je třeba ho brát vážně, že si to opravdu myslí,“ poznamenává mediální odborník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…