Těm, co pracovali na Slovensku, asi bude dorovnán důchod

14.08.2013 10:10

Důchody pro lidi, kteří pracovali na Slovensku se asi dorovnají. Senátní ústavně-právní výbor dnes hladce podpořil novelu o dorovnávacím příplatku k důchodům pro lidi, kteří před rozpadem federace pracovali na Slovensku nebo pro slovenské firmy, a mají kvůli tomu nižší starobní penze.

Těm, co pracovali na Slovensku, asi bude dorovnán důchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Nárok na příspěvek by měli mít žadatelé, kteří v někdejším Československu platili sociální odvody aspoň 25 let a za Česka před rokem 1996 aspoň rok. Předlohou se bude zabývat před rozhodnutím senátního pléna ještě sociální výbor.

Dorovnávací přídavek má být podle novely samostatnou dávkou, která bude vyplácena jen spolu s českým důchodem. Přídavek by mohli dostat třeba lidé, kteří před rozdělením státu bydleli v Česku a jejich zaměstnavatel sídlil na Slovensku.

Důchodce bude muset zažádat ČSSZ

O přídavek by důchodci museli požádat Českou správu sociálního zabezpečení. Částka má být stanovena jako rozdíl mezi případným důchodem, který by žadatel dostával za českých podmínek, a součtem skutečné české a slovenské penze. Podle dřívějších informací by měla činit v průměru kolem 1100 korun měsíčně a celkové náklady za celou dobu výplat se odhadují na 3,8 miliardy korun.

Česko přestalo nižší slovenské penze Čechům doplácet předloni na podzim po vyjádření Soudního dvora EU. Podle něj by totiž musel být důchod dorovnán i lidem z ostatních unijních států, kteří pracovali v Československu a mají penzi menší, jinak by šlo o diskriminaci.

Český Ústavní soud potom uvedl, že evropský soud nezohlednil specifické poměry po rozdělení společného státu a penze by se dorovnávat měly. Nejvyšší správní soud se tedy na Soudní dvůr EU obrátil znovu. Vláda pak v létě uložila ministerstvu práce, aby navrhlo model dorovnávání penzí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…