Třetí sazbu DPH zavedeme, slíbila Jourová. S EU, která to zakazuje, se bude jednat později

11.12.2013 18:34 | Zprávy

Hostem Impulsů Václava Moravce byla první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. Podle ní se bude muset koalice vypořádat jak s Evropskou unií, tak se zákonem o veřejných zakázkách, který potřebuje urychleně znovelizovat.

Třetí sazbu DPH zavedeme, slíbila Jourová. S EU, která to zakazuje, se bude jednat později
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Závěrečnými úpravami ve čtvrtek na jednání expertních skupin projdou například daně. "Daňové otázky mají velký vliv na situaci občanů a jsou velmi citlivé. Není to tajemství, že právě ohledně daní jsou naše názory se sociální demokracií zcela odlišné," říká Jourová. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky většinu zásadních věcí ohledně daní se podařilo vyřešit.



Podle Evropské unie ale jsou v EU pouze dvě daňová pásma, a to snížené a zvýšené pásmo. Koalice ale přemýšlí o zavedení druhého sníženého pásma, ve kterém budou například pleny, knihy nebo léky. "Budeme ale muset s evropskou komisí teprve jednat, ale již teď existují v jiných zemích precedenty," dodává Jourová. "Pokud přineseme pádné argumenty, tak bude moci jednat. Daň bude ale nejspíš zavedena, bude se o tom jednat později," připouští.

Státní zakázky a resorty

Podle Jourové je také důležité vylepšit zákon o státních zakázkách, především zavést přísný dohled. "Jednoznačně by měla přijít s jasnou metodikou se zadáváním zakázek a zavést katalogové ceny. Důležitý je také monitoring," má jasno Jourová. "Kritériem cena jsme rezignovali na kritérium kvality," varuje místopředsedkyně před pokračováním současného trendu. "Například pořizování lůžek do nemocnic. Diktát ceny způsobil, že se zdravotní sestry nadřou, když nebyly peníze na polohovací lůžka," poukazuje Jourová.

"Jako hnutí chceme přinést zjednodušující novelu zákona o státních zakázkách. Nyní potřebujete armádu právníků, abyste ten složitý rébus vyřešili," dodává. Hnutí ANO zatím dopředu neví, kolik resortů v rámci koalice získá, jasné není ani jejich obsazení. "KDU-ČSL chce tři resorty, jednání se ale zatím neposunulo dopředu ve prospěch lidovců. Personální obsazení jsme ale ještě neprobírali, necháváme to na předsedovi," přiznává Jourová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ševčík: Lipavský, nejhorší ministr zahraničí za 100 let. S Fialou si vytřeli

10:11 Ševčík: Lipavský, nejhorší ministr zahraničí za 100 let. S Fialou si vytřeli

Ekonom Miroslav Ševčík se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k portfoliu, které v rámci Evropské komis…