Tři apoštolové Rakušan, Hladík a Výborný na kamery kritizovali, ostatní makali. Povodně očima vyplaveného

21.09.2024 12:27 | Reportáž

„Situace třeba v Moravskoslezském kraji byla opravdu tak vypjatá, že si zdejší hejtman Josef Bělica skutečně nemohl dovolit postavit vedle sebe někoho s kamerou či foťákem anebo se točit na mobil,“ sdělil ParlamentnímListům.cz vyplavený obyvatel České Metuje Jaroslav Lád. Při svém ohlédnutí za letošními povodněmi kritizuje exhibicionismus vládních politiků, kteří svými vyjádřeními jen vyvolávali v obětavých lidech frustraci.

Tři apoštolové Rakušan, Hladík a Výborný na kamery kritizovali, ostatní makali. Povodně očima vyplaveného
Foto: Archiv JL
Popisek: Povodně v České Metuji

„Mediální prostor obsadili tři apoštolové Rakušan, Hladík a Výborný, kteří si obklopeni svými týmy na public relations hráli na rosničky a skrz média zachraňovali republiku. V době, kdy voda sotva začala klesat, kritizovali regionální politiky, kteří mnoho nocí nespali, pomáhali přímo v terénu a byli na hraně vyčerpání,“ rozčiluje se Jaroslav Lád. Bydlí v České Metuji a přízemí jeho domu bylo pod vodou. Proto má jeho ohlédnutí za už opadávající „velkou vodou“ svou váhu.

Starosti s vyplaveným barákem

„Máme dům asi dvacet metrů od řeky. Ta nebyla problémem. Tím byl nízký most a prokopaný rybník ve Zdoňově po různých terénních úpravách, které byly zapotřebí kvůli živé vodě. Hrozilo protržení hráze. Protipovodňový výbor rozhodl, že stavební firma bude postupně prokopávat hráz, aby voda pomalu odtekla, přestože akumulovaná voda zvýšila hladinu natolik, že nás to zatopilo,“ říká o původu místních potíží Lád.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 6703 lidí
 V domě měl v přízemí 45 centimetrů vody. Voda ho zaplavila velmi rychle, takže větší spotřebiče nebyl s rodinou schopen zachránit. Lednička, mrazák, myčka, sušička a pračka jsou prakticky na odpis. „V současnosti voda již opadla a je zpět v korytě. Teď už jen uklízíme, uklízíme a uklízíme,“ podotýká. A dodává: „Žádné kompenzace nedostaneme, protože když jsme byli vyplavení v roce 1997, tak jsme byli pojištění na povodně a záplavy. Dostali jsme celkem slušné odškodnění. Ale když jsme chtěli obnovit pojistku a zvýšit částku, protože přízemí jsme celé zrekonstruovali, tak nám řekli, že jsme měli škodní událost, jsme v záplavové oblasti a tudíž nás nepojistí.“

O třech povodňových apoštolech

Nutno podotknout, že Jaroslav Lád je předsedou Zemědělského družstva Ostaš, které čím dál více rebeluje proti ministerstvu zemědělství a proti současné vládě, které „masivně poškozují české zemědělství a venkov“. Ohledně chování vládních politiků ještě sdělil: „Regionální politici kritizovaní těmi ‚třemi apoštoly‘ udělali špatně jen to, že jsou z ANO a nezveřejňují dostatek videí na sociálních sítích. Přitom situace třeba v Moravskoslezském kraji byla opravdu tak vypjatá, že si zdejší hejtman Josef Bělica skutečně nemohl dovolit postavit vedle sebe někoho s kamerou či foťákem anebo se točit na mobil. A upřímně, všechen ten cirkus zdržuje od skutečné práce!“

Podle něj ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pouze těží z neštěstí jiných. „Místo toho, aby národ semkli, tak svými vyjádřeními opět vyvolávají v lidech, kteří opravdu kraje, města a obce řídí, frustraci. A všechno ještě přiživují novináři, kteří píší o tom, že jsou někteří lidé neviditelní. Musím se ptát, kolik autoři těchto blábolů anebo odvážní poslanci z hnutí STAN zajistili pytlů s pískem, kolik míst v evakuačních centrech či kolik litrů pitné vody? Je mi stydno z toho, co se tady děje,“ rozčiluje se Lád.

Nakonec ironizuje různá prohlášení, že při povodních šla politika stranou.

„O krajské a senátní volby určitě nikomu nešlo. Ha, ha, ha. Proto hejtman Kuba poskytl rozhovor CNN Prima News před dodávkou polepenou vlastními volebními slogany. Jiný si zase navlékl gumáky a běžel nahoru proti proudu, aby si je namočil a aby to na kameru dobře vypadalo. Strany pětikoalice zabalily důležitá upozornění pro občany do předvolebních grafik. O povodně nešlo; hlavní bylo urvat co nejvíce hlasů,“ konstatuje Jaroslav Lád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Další články z rubriky

Potupa pro Fialu? První výsledky popravují koalici

14:35 Potupa pro Fialu? První výsledky popravují koalici

Pokud by sčítání výsledků krajských voleb skončilo podle prvních přicházejících výsledků, zvítězilo …