Trump odsoudil úvod olympiády. A dal slib

30.07.2024 7:23 | Zprávy

Letní olympijské hry v Paříži běží již pár dní, ale na veřejnosti stále probublává debata o zahajovacím ceremoniálu her, kde queer herci ztvárnili podobenství, které připomínalo obraz od Leonarda da Vinciho Poslední večeře Páně. Teď se o slovo přihlásil i republikánský prezidentský kandidát Donald Trump. Nešetřil tvrdými slovy.

Trump odsoudil úvod olympiády. A dal slib
Foto: X/Florian
Popisek: Momentka ze zahájení LOH v Paříži 2024

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump se po pár dnech vyjádřil k ceremoniálu LOH v Paříži. „Považoval jsem to za ostudné,“ řekl Trump v pondělí listu The Ingraham Angle. Zprávu převzal také server televize Fox News.

V podobném duchu se vyjádřil i předseda Sněmovny reprezentantů, dolní komory amerického Kongresu, republikán Mike Johnson.

„Včerejší výsměch Poslední večeři Páně byl šokující a urážlivý pro křesťany po celém světě, kteří sledovali zahajovací ceremoniál olympijských her. Válka proti naší víře a tradičním hodnotám dnes nezná mezí. Ale víme, že pravda a ctnost vždy zvítězí,“ napsal na sociální síti X.

Nakonec přidal citát z Bible.

„To světlo svítí ve tmě a tma ho nepohltila.“

Mike Johnson promlouvá

Trump dodal, že kdyby byl prezidentem, až budou v roce 2028 probíhat LOH v Los Angeles, snažil by se zabránit tomu, aby se podobné výjevy objevovaly při zahajovacím ceremoniálu. Na nic, co by se podobalo parodii Poslední večeře Páně, by prý nedošlo.

„Nebudeme mít Poslední večeři Páně tak, jak ji vylíčili minulou noc,“ řekl moderátorce Fox News Lauře Ingrahamové. „Podívejte, jsem tu pro všechny. Jsem velmi otevřený, ale myslím si, že to, co udělali, byla ostuda.“

Thomas Jolly, ředitel zahajovacího ceremoniálu, řekl o víkendu francouzské televizní stanici BFMTV, že při ztvárnění této scény nehledal inspiraci ve slavném obraze.

„Na tomto stole přichází Dionýsos. Je tam, protože je bohem oslav v řecké mytologii. Bůh vína, který je jedním z klenotů Francie. A otec Sequany, bohyně, která je spojena s řekou Seinou, uspořádal pohanskou oslavu spojenou s bohy Olympu. … Nikdy ve mně nenajdete touhu někoho zesměšňovat a očerňovat. Chtěl jsem udělat obřad, který napraví, usmíří a také znovu potvrdí hodnoty naší republiky: svobodu – rovnost – bratrství,“ pokračoval Jolly.

Určitou roli tady mohlo sehrát i to, že se Donald Trump často tváří vážně a příliš se nesměje. Této skutečnosti ostatně využívají i republikáni v předvolební kampani, a tvrdí, že pravděpodobná demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová se směje až příliš. Padají dokonce narážky na to, že její smích je „šílený“. „Její smích je šílený. Je to blázen,“ poznamenal Trump na konto Kamaly Harrisové na mítinku v Michiganu. Na Trumpova slova upozornila CNN.

Tým Kamaly Harrisové naopak popisuje její smích jako přednost oproti nesmějícímu se Donaldu Trumpovi.

Na mítinku v Minnesotě Trump zašel ještě dál a označil Harrisovou za „zlo“.

„Smrtící zničení hranic Ameriky Kamalou Harrisovou je pro ni naprostou a totální diskvalifikací na úřad prezidentky. Nemůžete mít za prezidenta takového člověka,“ řekl Trump. „Žádné osobě, která záměrně vypouští tyto druhy divokých zločinců, aby okrádali naši mládež a naše lidi... nejen mládež, ale i starší lidi, by nikdy neměla být svěřena moc. Ale ona si to neuvědomuje. Je zlá,“ nechal se slyšet Trump podle USA Today.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proččtomu člověku nevěřím ani slovo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 30.07.2024 9:20:26
Cituji : "Chtěl jsem udělat obřad, který napraví, usmíří a také znovu potvrdí hodnoty naší republiky: svobodu – rovnost – bratrství“

|  10 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…