Ukrajina: Nová pomoc i z Británie. Z USA už nejen zbraně, ale i...

23.04.2024 7:51

Ukrajinci se ruské agresi brání už 790 dní. Čelí pokračujícímu ruskému tlaku, ale pokud včas dorazí další pomoc z USA, prý dokážou tento tlak otupit. Kreml zablokoval domácí přístup na web francouzské nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF), čímž Rusové přijdou o další zdroj nezávisle popisující válku na Ukrajině. Mezitím Ukrajinci dokázali potopit 111 let starou ruskou loď. Velká Británie oznámila, že poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci.

Ukrajina: Nová pomoc i z Británie. Z USA už nejen zbraně, ale i...
Foto: Repro X
Popisek: Mapa ukrajinské protiofenzivy

Předseda výboru pro zpravodajské služby amerického Senátu senátor Mark Warner 21. dubna oznámil, že americká vojenská pomoc Ukrajině, včetně raket dlouhého doletu ATACMS, bude na Ukrajině „do konce týdne“, pokud Senát schválí návrh zákona o dodatečných položkách 23. dubna a americký prezident Joe Biden jej podepíše do 24. dubna. Informoval o tom washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na televizi CBS News, které senátor poskytl rozhovor.

Ukrajinci podle něj dokázali po dva roky efektivně ničit ruské síly jen se třemi procenty celkových amerických výdajů na obranu. Vedle toho mají Ukrajinci k dispozici i pomoc z Evropy.

Americký ministr obrany Lloyd Austin 20. dubna prohlásil, že Dodatek o národní bezpečnosti, který poskytuje podporu Ukrajině, Izraeli a Indo-pacifické oblasti, umožňuje, aby do americké obranné průmyslové základny (DIB) proudilo přibližně 50 miliard dolarů a vytvoří pracovní místa ve více než 30 státech USA.

Mluvčí Pentagonu brigádní generál Patrick Ryder 20. dubna uvedl, že americké ministerstvo obrany (DoD) zvažuje vyslání „několika dalších poradců, kteří by rozšířili Úřad pro obrannou spolupráci (OCD)“ na americkou ambasádu v Kyjevě. Server Politico 20. dubna informoval s odkazem na neidentifikovanou osobu obeznámenou se záležitostí, že američtí poradci v Kyjevě pomohou ukrajinským úředníkům plánovat udržení amerického vybavení poskytnutého Ukrajině.

Pokud pomoc dorazí včas, dovolí Ukrajině otupit hroty stávající ruské ofenzivy.

Mezitím prý Ukrajinci zásadně poškodili další ruskou loď na Krymu. 111 let starou loď Kommuna určenou pro podvodní záchranné práce, která v roce 2016 prošla modernizací. Podle serveru Kyiv Post loď utrpěla zásah uprostřed trupu a došlo k velkému požáru.

„To se bude dít, dokud Rusům nedojdou lodě,“ uvedl oficiální mluvčí ukrajinských námořních sil Dmitro Pletenčuk.

Mohutné, 100 metrů dlouhé plavidlo vybavené několika jeřáby a pyšnící se bojovými rekordy sahajícími až do první světové války, jak loď Kommuna popsal server Kyiv Post, byla prý jediným plavidlem moderní ruské Černomořské flotily, které bylo schopné provádět záchranné operace v hlubokých vodách.

Kommuna a její posádka vedly záchranné operace po potopení tehdejší vlajkové lodi Černomořské flotily, těžkého raketového křižníku Moskva, v dubnu 2022.

Velká Británie ve stejnou dobu oznámila, že poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci.

Vůbec největší balíček výbavy z Velké Británie zahrnuje 60 člunů, zejména nájezdné a potápěčské čluny, jakož i námořní děla; více než 1 600 útočných a protiletadlových střel a také další střely Storm Shadow s dlouhým doletem; více než 400 kusů techniky, včetně 160 chráněných vozidel Husky, 162 obrněných vozidel a 78 terénních vozidel; a nakonec asi 4 miliony nábojů do ručních zbraní.

O dodávce informuje server Ukrajinská pravda.

Kreml zablokoval domácí přístup na web francouzské nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF), čímž zbavil Rusy přístupu k nezávislým hodnocením ruské svobody slova a tisku. Nezávislá ruská nevládní organizace Roskomsvoboda 21. dubna oznámila, že web RSF byl v Rusku zablokován spolu s dalšími zdroji, které publikují informace o ruské válce na Ukrajině.

Série raketových útoků země-země zasáhla ruské raketové baterie chránící letiště na severu Krymu. Podle některých zpráv použil Kyjev při úderech rakety ATACMS vyrobené v USA nabité kazetovou municí.

V den úderu, který zasáhl Kommunu, bylo podle otevřených zdrojů nejbližším západním vojenským průzkumným letounem na Krymu špionážní letadlo amerického námořnictva Poseidon, které několik hodin létalo po vzoru koblihových děr nad rumunskou deltou Dunaje, asi 300–320 km západně od Sevastopolu. USA téměř denně provádějí hlídkový let Poseidonu v oblasti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musím přiznat, že bych nevydržel na místě Rusů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 23.04.2024 10:34:54
zachovávat takovou zdrženlivost. Už by mi dávno ruply nervy a z ukrajinské dopravní sítě směrem na východ bych nechal udělat oraniště, po němž by se nedostaly k frontě ani sponky do sešívačky. I když samozřejmě nevěřím těm milionům padlých Rusů, čímž nás krmí ti naši objektivní experti, tak by mi vadili ti mrtví, kteří jistě na frontě padli.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…